Maailman Aids-päivä 1.12.2012: Hiv-testiin tulisi hakeutua riittävän ajoissa

Hiv aiheuttaa pysyvän ihmisen puolustusjärjestelmää tuhoavan infektion. Hiviä esiintyy kaikkialla maailmassa. Hoidon kehittymisestä huolimatta virusta ei saada poistettua elimistöstä tartunnan jälkeen ja kroonisen virustartunnan hoito vaatii säännöllistä lääketieteellistä seurantaa ja pysyvän lääkityksen. Hivin varhainen toteaminen on tärkeää hoidon onnistumiseksi.

Suomessa on diagnosoituja hiv-tapauksia noin 3000, mutta jopa 600 suomalaisella arvioidaan olevan diagnosoimaton hiv-tartunta. Suurin osa hiv-tartunnoista saadaan miehen ja naisen välisessä heteroseksissä, ja yli puolet tartunnoista on peräisin ulkomailta. Hiv-tartunnan riski Venäjälle tai Baltian maihin matkustettaessa on kasvanut. Tiedon puutteesta ja leimautumisen pelosta johtuen testiin ei hakeuduta herkästi. Valitettavan usein hiv-tartunta todetaan vasta siinä vaiheessa kun lääkehoito olisi pitänyt jo aloittaa. Hiv-infektion hoito on potilaalle maksutonta.

Hiv-tartuntojen määrä on kasvanut Suomessa tasaisesti. Kaikkiaan Suomessa todetaan vuosittain hiukan alle 200 uutta tartuntaa. Tilastoissa eivät kuitenkaan näy toteamattomat tartunnat. Vaikka hiv-tartuntaa epäiltäisiinkin, testiin ei aina hakeuduta, koska asiointi omalla nimellä pelottaa. Tämä on todellinen ongelma varsinkin pienillä paikkakunnilla. Leimautumisen pelko hidastaa tartunnan toteamista ja potilaiden hoitoa sekä saattaa lisätä uusien hiv-tartuntojen määrää.

Suomalaiset ovat luottavaisia, tartuntaa ei osata epäillä

Hiv-tartunnan saanut on usein, mahdollisten ensioireiden jälkeen, vuosikausia oireeton. Myöhään todettujen hiv-tartuntojen osuus on Suomessa korkea. Noin puolet uusista tartunnoista todetaan vasta siinä vaiheessa kun hiv-lääkehoito olisi jo pitänyt aloittaa ja lähes neljännes, kun hiv on edennyt jo AIDS-vaiheeseen tai lähelle sitä. Tartuntojen myöhäinen toteaminen lisää jatkotartuntojen määrää sekä huonontaa hoidon ennustetta. Taudin varhaiseen toteamiseen tulee ja kannattaa panostaa.

Pyrkimyksenä on, että tietoisuus hiv:n tartuntatavoista ja tartunnan riskistä ehkäisisi tartuntoja ennalta. Jos riskitilanne kuitenkin syntyy, on potilaan etu päästä, halutessaan nimettömänä, testiin mieluummin varhain kuin vasta tartunnan oireiden alettua. Turvaseksi, eli kondomin käyttö aina vakituisen parisuhteen ulkopuolisessa seksissä on paras keino ehkäistä hiv-tartunta.

Suomessa ajatellaan edelleen virheellisesti, että hiv olisi ainoastaan homoseksuaalien tai ruiskuhuumeiden käyttäjien sairaus. Viime vuosina Suomessa puolet tartunnoista on saatu tavanomaisesta, miehen ja naisen välisestä heteroseksistä.

Hiv ei ole enää kuolemantuomio, vaan kehittyneen ja potilaalle maksuttoman hoidon ansiosta tartunnan saanut voi olla normaalisti työelämässä, matkustaa ja elää vuosikymmeniä. Tartunnan saaneen eliniän ennuste on samaa luokkaa kuin muulla väestöllä. Tämä edellyttää kuitenkin tartunnan toteamista, jolloin lääkehoito voidaan aloittaa muun hoidon tueksi ja hiv-taudin etenemisen pysäyttämiseksi vielä oireettomalla potilaalla silloin kun potilaan tila sitä edellyttää

Testaa Hiv-tietämyksesi ja kumoa väärät ennakkoluulot osoitteessa www.parempaaelamaa.fi/hiv.

Lisätietoja Hiv:stä löytyy Hiv-tukikeskuksen internetsivuilta osoitteesta www.hivtukikeskus.fi.

 

Maailma Aids-päivää vietetään 1.12.2012

 

INFC-1051112-0004

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle