HIV on tänä päivänä Suomessa yleisempi kuin koskaan

Ennen 2000-lukua väestöön suhteutettu HIV-tapausten määrä oli Suomessa länsimaiden ja jopa Pohjoismaiden matalimpia. Viimeisen kahden vuoden aikana seksivälitteiset HIV-tapausmäärät ovat kuitenkin merkittävästi lisääntyneet. HIV on tänä päivänä yleisempi kuin koskaan. Tällä hetkellä Suomessa on noin 2000 henkilöä, joilla on todettu HIV. Lisäksi on arviolta 1000 HIV-positiivista, joiden tartunta on edelleen diagnosoimatta.

Vuonna 2007 Suomessa todettiin 185 uutta HIV-tapausta, vuotta aikaisemmin luku oli lähes sama (193). Todettujen HIV-tartuntojen määrä on ollut Suomessa nousujohteinen. Sadan vuosittaisen tartunnan raja ylittyi vuonna 1999 ja nyt lähestytään jo 200 tartunnan vuosimäärää.

Tartunnoista seksitartunnat, sekä homo- että heteroseksistä saadut, ovat nousussa. Seksitartuntoja saadaan niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Viime vuoden tartunnoista 127 oli seksitartuntoja ja 50 tapauksen kohdalla ei ole tietoa tartunnan lähteestä.

Suonensisäisten huumeiden käyttäjien tartunnat on saatu hyvin kuriin vuosituhannen vaihteen nousun jälkeen. Nyt tämän ryhmän tartuntoja on alle 5 % todetuista HIV-tapauksista, kiitos kuuluu valistukselle ja sille, että HIV-positiivisille huumeiden käyttäjille on hyvä hoitojärjestelmä.

Tänä päivänä HIV on moninaisempi kuin 15–20 vuotta sitten. Potilaiden joukossa on niitä, joilla tauti on ollut jo 20 vuotta ja niitä, joilla se on vasta todettu. Tartunnat ovat suunnilleen yhtä yleisiä naisilla ja miehillä. Myös raskaana olevien naisten keskuudessa tavataan HIV-positiivisia. Äiti-lapsi-tartunnat ovat Suomessa kuitenkin hyvin harvinaisia.

Suomalaiset ovat sinisilmäisiä, eikä tartuntaa osata epäillä

HIV-positiivisten määrään vaikuttaa uusien tartuntojen lisäksi se, että HIV:n etenemistä pystytään hidastamaan lääkehoidolla ja näin tartunnan saaneet elävät pidempään. Hoito antaa mahdollisuuden tartunnan saaneille, mutta HIV:n kehittyvä lääkehoito on saanut aikaan sen, ettei HIV pelota enää yhtä paljon kuin aiemmin.

”Tämä näkyy suomalaisten seksitavoissa. Suomalaiset ovat varsin sinisilmäisiä HIV:n suhteen. Ajatellaan, ettei se tartu suomalaisessa heteroseksissä. Lisäksi luotetaan liikaa siihen, että seksikumppanit kertovat mahdollisesta HIV-tartunnastaan, sillä oikeuslaitos suhtautuu ankarasti siihen, jos tartunnasta ei kerrota”, toteaa ylilääkäri Matti Ristola Auroran sairaalan Infektiosairauksien klinikalta.

”HIV ei ole enää kuolemantuomio, vaan kehittyneen lääkehoidon ansiosta sairauden kanssa voidaan elää vuosikymmeniä ja menehtyä lopulta johonkin muuhun. 10–15 vuotta sitten joka vuosi 10 % HIV-positiivisista menehtyi, nyt luku on 1 %:n luokkaa”, Ristola jatkaa.

Kansanterveyslaitoksen mukaan suomalaisten HIV-tartunnat todetaan keskimäärin neljän vuoden kuluttua tartunnan saamisesta. Kuitenkin 20 % HIV-tartunnoista todetaan AIDS-vaiheessa lähellä HIV-infektion loppuvaihetta. Syy tähän on se, että HIV saattaa olla vuosikausia oireeton. Ristola kehottaakin kaikkia, joilla on vähänkään epäilystä mahdollisesta tartunnasta, käymään HIV-testissä. Verinäytteestä tehtävällä vasta-ainetestillä HIV voidaan todeta aikaisintaan noin kolmen kuukauden kuluttua tartunnasta.

Positiiviset ry tarjoaa vertaistukea ja edunvalvontaa

Suomessa HIV-positiivisten potilas- ja edunvalvontajärjestönä toimii Positiiviset ry, joka tarjoaa vertaistukea ja edunvalvontaa HIV-potilaille ja heidän omaisilleen. Järjestö on aloittanut toimintansa 1989 ja jäseniä on tällä hetkellä vajaa 500. Positiiviset ry pyrkii lisäämään tietotasoa ja edesauttamaan mm. sitä, että HIV-positiivisille olisi tarjolla samat palvelut ympäri Suomea. Lisätietoja yhdistyksestä löytyy osoitteesta www.positiiviset.fi.

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle