Usein kysyttyä

1

Mikä on melanooma?

Melanooma on yksi ihosyöpätyyppi ja se syntyy useimmiten luomesta. Melanooma voi esiintyä missä tahansa kehon osassa ja se saattaa levitessään lähettää etäpesäkkeitä myös muualle kehoon.

2

Mitkä ovat melanooman riskitekijöitä?

Melanooman riskitekijöitä ovat mm. ihotyyppi ja auringolle altistumisen määrä. Suurimmassa riskiryhmässä ovat henkilöt, joilla on vaalea, herkästi palava iho, vuosien varrella useasti palanut iho, paljon luomia, aiemmin sairastettu melanooma ja melanoomatapaukset lähisuvussa.

3

Miten melanooman voi tunnistaa?

Suurin osa melanoomista näkyy iholla vanhan luomen muutoksena tai uutena luomena. Kasvavat tai väriltään muuttuvat luomet täytyy tarkastaa, samoin äärirajoiltaan epätarkoiksi muuttuneet luomet. Melanooma voi oireilla myös arkana, kutisevana tai eritettä vuotavana luomena.

4

Miten melanoomaa hoidetaan?

Tärkeimmät melanooman hoitokeinot ovat leikkaus, immunologiset lääkkeet ja täsmälääkkeet. Joissakin tapauksissa hoitokeinona on myös sädehoito ja solunsalpaajahoito.

5

Voiko melanoomaa ennaltaehkäistä?

Melanooman tärkein ehkäisykeino on riittävä auringolta suojautuminen. UV-säteilyä tulisi välttää ja iho kannattaa suojata aina hyvin. Iho voi saada liikaa UV-säteilyä myös pilvisellä säällä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä

FI-NON-00274 08/2023