Viisi väittämää vyöruususta

 

Vyöruusu aiheutuu vesirokkoviruksen uudelleenaktivoitumisesta omassa kehossasi, joten et voi saada tartuntaa keneltäkään toiselta. Henkilö, joka ei ole sairastanut vesirokkoa, voi kuitenkin saada vesirokkotartunnan vyöruusua sairastavalta henkilöltä.

Kuka tahansa vesirokon sairastanut voi saada vyöruusun 1. Sairastumisen riski on pieni alle 50-vuotiailla, mutta toisinaan nuorille ja yleisterveillekin kehittyy vyöruusu. Iän myötä vastustuskyky alenee ja riski vyöruusuun sairastumiseen kasvaa 2.

Jos et ole sairastanut vesirokkoa, sinulle ei voi kehittyä vyöruusua. Osa ihmisistä ei kuitenkaan varmuudella tiedä sairastaneensa vesirokkoa, varsinkin jos se on ollut vähäoireinen ja sairastettu vuosia sitten. Vaikka vesirokko olisi ollut hyvin lievä, voi henkilölle siitä huolimatta kehittyä vyöruusu.

Valitettavasti osa ihmisistä voi kärsiä vyöruususta useammin kuin kerran. Jos olet jo kokenut vyöruusun, voit keskustella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa riskistäsi saada tauti uudelleen.

Yleensä vyöruusu paranee itsestään. Mikäli epäilet sairastavasi vyöruusua, ota kuitenkin yhteyttä omaan lääkäriisi tai sairaanhoitajaasi, joilta saat apua oireiden lievittämiseen. Nykyisin vaikeammissa tapauksissa annetaan viruslääkettä, joka nopeuttaa oireiden paranemista. Hyvällä hoidolla pyritään varmistamaan mahdollisimman nopea paraneminen ja ikävien jälkitautien, kuten pitkäaikaisen hermokivun 3, ehkäiseminen sekä ihotulehdusten ja arpien välttäminen.


Lähteet:

1. Araujo LQ, Macintyre CR, Vujacich C. Epidemiology and burden of herpes zoster and post-herpetic neuralgia in Australia, Asia and South America. Herpes 2007;14 Suppl 2:40-4.
2. Burke BL et al. Immune responses to varicella-zoster in the aged. Arch Intern Med 1982; 142: 291-293
3. Scott FT, Leedham-Green ME,Barett-Muir WY et al. A study of shingles and the development of Post Herpetic Neuralgia in East London. J Med Virol 2003; 70: S24-S30

VACC-1269817-0000 10/2018