Vesirokkorokotus

Vesirokko 2

Rokotteet suojaavat tänään meitä todella monilta vakavilta taudeilta: niistä on tullut harvinaisia, osa on hävinnyt käytännössä kokonaan. Rokotteissa yhdistyy jokaisen oma ja yhteinen etu: suojaamalla itsemme vaarallisilta sairauksilta suojaamme samalla lähimmäisiämme ja koko yhteisöämme.

Miksi vesirokkorokotus kannattaa ottaa?

Sen lisäksi että vesirokko on kiusallinen sairaus, se aiheuttaa osalle sairastuneista vakavia jälkitauteja. Vesirokkorokotus antaa tehokkaan suojan vesirokon kaikkia vaikeusasteita vastaan, kahdella annoksella rokote estää kaikki vakavat tauti-
tapaukset. Lisäksi kattavien rokotusten kautta viruksen kierto väestössä estyy, jolloin rokoteohjelma antaa suojan myös sellaisille henkilöille jotka eivät voi ottaa rokotetta.

Kuinka hyvin vesirokkorokote tunnetaan?

Vesirokkorokote ei ole uutuus. Vaikka se on uusi tulokas Suomen kansallisessa rokotusohjelmassa, sitä on käytetty jo vuodesta 1995 asti ja annettu maailmanlaajuisesti yli 200 miljoonaa annosta. Rokote tunnetaan hyvin sen erittäin laajan käytön vuoksi. Sitä on tutkittu laajasti jo ennen vuotta 1995 kun se tuli markkinoille ja tietysti myös sen jälkeen.

Voiko rokotuksen antaa jos ei ole varma siitä onko lapsi sairastanut vesirokon?

Rokotteen voi ottaa ja sen ottaminen kannattaa mikäli ei ole varmuutta siitä, että vesirokko on sairastetettu. Rokotteesta ei ole haittaa vaikka taudin olisikin jo sairastanut.

Päiväkodissa tai koulussa on ollut vesirokkoa. Kannattaako rokotusta ottaa, jos lapsi on jo ollut tekemisissä sairastuneen kanssa?

Jos rokote annetaan 3 vuorokauden kuluessa siitä kun henkiö on altistunut vesirokolle, se suojaa sairastumiselta tai ainakin lieventää sairauden oireita. Jos altistuksesta on kulunut yli 5 vuorokautta, rokote ei enää estä vesirokkoa.

Mitä haittoja vesirokkorokotuksesta voi tulla?

Kuten rokotteilla yleensä, haitat ovat useimmiten lieviä ja ohimeneviä. Tavallisin haittavaikutus on pistospaikan paikallisoire (kipu, arkuus, turvotus), kuume ja ärtyisyys. Pienelle osalle rokotetuista saattaa tulla muutamia vesirokon kaltaisia näppylöitä.

Voiko rokotettu sairastua vesirokkoon?

Kahden rokoteannoksen jälkeen sairastuminen on harvinaista. Jos rokotettu kuitenkin sairastuisi, tauti on lievä ja toipuminen nopeampaa kuin rokottamattomalla.

Onko mahdollista että rokottamaton lapsi saa vesirokon myöhemmin?

Se on mahdollista, jopa todennäköistä. Vaikka vesirokko saataisiin hävitettyä Suomesta rokottamalla, sitä kuitenkin esiintyy maailmalla laajasti ja se tarttuu hyvin herkästi henkilöihin joilla ei ole suojaa sitä vastaan. Aikuisena sairastettu vesirokko on usein vakava ja sairaalahoitoa vaativa sairaus.

FI-VVX-00001 06/2019

Kirjaudu ammattilaissivustolle