Ylitiukat lääkesäädökset estävät syöpäpotilaiden kipulääkityksiä monissa maissa

Yli puolet maailman väestöstä asuu maissa, joissa syöpäpotilaiden on vaikea saada riittävää kipulääkitystä liian tiukkojen lääkesäädösten takia, kansainvälinen selvitys osoittaa.

Annals of Oncology -lehdessä tuloksensa julkaisseet tutkijat toivovatkin pikaista muutosta tilanteeseen, jotta syöpää sairastavat saisivat kipuihinsa lievitystä.

Tutkijoiden selvitys on ensimmäinen laaja tutkimus syöpäpotilaiden kipulääkitysten esteistä, ja siinä tarkasteltiin Afrikan, Aasian, Latinalaisen Amerikan sekä Karibian alueen sekä Lähi-idän maiden lääkesäädöksiä.

Opioidien ja muiden kovien kipulääkkeiden saatavuutta rajoitetaan väärinkäytön estämiseksi, mutta monissa maissa tämä johtaa samalla niiden epäämiseen syöpäpotilailta, jotka olisivat suuressa kipulääkityksen tarpeessa. Eniten rajoituksia ja siten myös suurimmat esteet asianmukaisille lääkityksille on Kiinassa, Meksikossa, suuressa osassa Etelä-Amerikkaa sekä Egyptissä, Libyassa ja Lähi-idän maissa. Yhteensä selvitys kattoi yli 4 miljardin ihmisen asuinmaat.

Kipulääkitykset ovat kiven alla näissä ja monissa muissa maissa paitsi syöpäpotilaille myös kroonisista kiputiloista kärsiville sekä leikkauspotilaille. Tämän vuoksi tutkijat toivovat pikaisia uudistuksia maiden lääkesäädöksiin sekä valistusta lääkäreille, jotta kipulääkkeet saataisiin niille, jotka niitä oikeasti tarvitsevat.

Uutispalvelu Duodecim

(Annals of Oncology 2013)

http://annonc.oxfordjournals.org/

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle