Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Vuoden dieetti ehkäisee ylipainoisen diabeetikon rasvamaksaa

Aikuistyypin diabetesta sairastavat voivat pienentää riskiään sairastua rasvamaksaan. Yhdysvaltalaistutkimuksessa tämä saavutettiin vuoden mittaisella laihdutusohjelmalla, jossa ylipainoiset diabeetikot pudottivat keskimäärin 8 % painostaan.

Tulokset osoittivat, että vähäkalorisella dieetillä ja liikunta-ohjelmalla laihtuvien maksan rasvoittuminen vähenee lähes kaksi kertaa enemmän kuin verrokkidiabeetikoiden, jotka eivät laihduta.

Vuoden ohjelman päätyttyä ei-alkoholiperäinen rasvamaksasairaus oli kehittynyt 26 %:lle verrokkiryhmässä, mutta vain 3 %:lle laihduttajista.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä vaikka nykysuosituksissa korostetaan laihduttamisen merkitystä ylipainoisten rasvamaksapotilaiden hoidossa, suositusten tueksi ei ole ollut vahvaa tutkimusnäyttöä.

Tutkimukseen osallistui runsaat 5 100 aikuistyypin diabetesta sairastavaa. Maksatutkimukseen heistä osallistui 96, joista puolet satunnaistettiin laihdutusryhmään. Osallistujien maksat kuvattiin magneettiresonanssi-spektroskopialla.

Rasvamaksalla tarkoitetaan runsasta rasvan kertymistä maksan soluihin. Normaalipainoisista noin 1-2 kymmenestä potee sitä, mutta lihavista ja etenkin vyötärölihavista jopa 7-8 kymmenestä. Usein rasvamaksa on oireeton, mutta siihen liittyvä tulehdus etenee vakavammaksi kirroosiksi noin joka viidennellä.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2010;33:2156-2163)
http://care.diabetesjournals.org/content/33/10/2156.abstract

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin