Virheellinen mammografiatulos ahdistaa mutta kannustaa uusiin tutkimuksiin

Mammografiassa osalla naisista havaitaan rintamuutoksia, jotka tarkemmissa tutkimuksissa osoittautuvan vaarattomiksi ja virheellisiksi havainnoiksi. Nämä väärät tulokset aiheuttavat sellaisen saavassa ahdistusta, mutta ahdistuneisuus ei onneksi jää pitkäaikaiseksi, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä, ja niiden perusteella virheellisen syöpään viittaavan tuloksen saaneiden ahdistus ja huoli rajoittuvat mammografiatutkimusten ajankohtaan. Vuoden kuluttua ahdistuneisuutta ei enää havaita, mutta heistä selvästi tavallista useammat ovat halukkaita osallistumaan rintasyöpäseulontoihin jatkossakin.

Tulokset koskevat hyvin suurta osaa mammografiassa käyvistä naisista. Esimerkiksi Suomessa noin 2–5 prosenttia mammografiassa käyvistä naisista kutsutaan lisätutkimuksiin, mutta vain alle 0,5 prosentilla todetaan rintasyöpä. Suomessa 50–70-vuotiaita naisia suositellaan käymään mammografiassa joka toinen vuosi.

Yhdysvaltalaisten tutkimukseen osallistui hieman yli tuhat yhdysvaltalaisnaista. Naisilta kyseltiin ahdistusoireista pian mammografian jälkeen sekä vuoden kuluttua uudelleen.

Uutispalvelu Duodecim

(Jama Internal Medicine 2014;DOI:10.1001/jamainternmed.2014.981)

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid61037

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle