Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Verenpainelääkitys voisi auttaa myös normaalipaineisia sydänpotilaita

Sydän- ja verisuonitauteja sairastavat saattavat hyötyä verenpainelääkityksestä, vaikka heidän verenpaineensa ei olisi koholla. Yhdysvaltalaistutkijoiden meta-analyysitutkimuksessa lääkitys vähensi uusia sydän- ja verisuonitautien oireita ja kuolleisuutta.

Verenpainetaudin raja on 140/90 mmHg, mutta sydän- ja verisuonitautien riskin tiedetään vähitellen suurentuvan jo alhaisemmilla paineilla. Tämän vuoksi etenkin sydänpotilaiden verenpainetta on esitetty alennettavaksi, vaikka verenpainetaudin rajat eivät ylittyisi.

JAMA-lehdessä nyt julkaistussa analyysissa verenpainelääkitys liittyi mm. neljänneksen pienempään aivohalvausten riskiin, viidenneksen pienempään sydäninfarktien riskiin ja kolmanneksen pienempään kongestiivisen sydämen vajaatoiminnan riskiin. Myös kokonaiskuolleisuus oli seurantojen aikana vähäisempää lääkityillä kuin verrokeilla.

Lukujen perusteella tutkijat arvioivat, että tuhannen normaaliverenpaineisen potilaan lääkitseminen voisi ehkäistä 27 sydän- ja verisuonitautioiretta ja 14 kuolemaa.

Meta-analyysissa yhdistettiin 25:n laatukriteerit täyttävän tutkimuksen aineistot. Tutkimusten seuranta-ajat vaihtelivat puolestatoista kuukaudesta viiteen vuoteen.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2011;305:913-922)
http://jama.ama-assn.org/content/305/9/913.abstract

Copyright Duodecim 2011. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin