Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Verenpaine kannattaisi mitata kummastakin kädestä

Mittaamalla verenpaine kummastakin kädestä voi mahdollisesti tunnistaa ketkä ovat vaarassa sairastua ääreisverisuonten sairauteen. Sairastumisriski on suurentunut potilailla, joilla vasemman ja oikean käden verenpaineet eroavat paljon toisistaan, tuore brittitutkimus osoittaa.

Brittien tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä, ja niiden perusteella ääreisverisuonisairaus yleistyy, kun käsien verenpainemittauksissa on vähintään 10-15 mmHg:n ero. Käsien verenpaine-ero saattaa liittyä myös aivoverenkierron sairauksiin sekä lisätä sydänsairauksista ja muista syistä johtuvia kuolemia, tuloksista ilmenee. Tulokset perustuvat 20 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin.

Jos brittien tulokset varmistuvat uusissa tutkimuksissa, voisi kummankin käden verenpaineen mittaaminen auttaa löytämään potilaat, jotka kannattaa ohjata tarkempiin tutkimuksiin. Kummankin käden mittaukset ovat paikallaan muutenkin, sillä verenpaine on harvoin sama molemmissa käsissä.

Ääreisverisuonten sairaudessa valtimot kovettuvat ja ahtautuvat niin, ettei alaraajoihin kulje riittävästi happea. Se voi johtaa monenlaisiin vaikeuksiin kuten verisuonitukoksiin ja veritulppiin.

 

Uutispalvelu Duodecim

(Lancet 2012;DOI:10.1016/S0140-6736(11)61710-8

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2961710-8/abstract

Takaisin