Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Valtaosa aivohalvauksista olisi ehkäistävissä elintavoilla

Tupakan, alkoholin, liikunnan ja ruokavalion osuus aivohalvausten synnyssä on tunnettu pitkään, mutta niiden yhteisvaikutus aivohalvausriskiin on jäänyt selvittämättä. Suomalaistutkijoiden mukaan parhaiten riskiään pienentää omaksumalla mahdollisimman monta tervettä tapaa.

Tulokset perustuvat 37 000:n 25-74-vuotiaan suomalaismiehen ja -naisen aineistoon. Neljätoistavuotisen seurannan aikana heistä vajaat 1 500 sairastui aivohalvaukseen.

Jos henkilö oli savuton, söi kasviksia ainakin kolmesti viikossa, liikkui säännöllisesti, käytti alkoholia kohtuudella ja pysyi normaalipainoisena, hänen sairastumisriskinsä oli lähes 70 % pienempi kuin osallistujan, joka oli omaksunut korkeintaan yhden edellä mainituista elintavoista.

Myös vähemmän terveellinen elämä pienensi riskiä, mutta ei yhtä paljon. Esimerkiksi kahden terveellisen elämäntavan myötä riski pieneni noin kolmanneksen. Elintavat ehkäisivät verenvuodoista johtuvia aivohalvauksia sekä aivoinfarkteja.

Tutkimuksen julkaisi Archives of Internal Medicine -lehti.

 

Uutispalvelu Duodecim(Archives of Internal Medicine 2011;DOI:10.1001./archinternmed.2011.443) http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/short/archinternmed.2011.443

Takaisin