Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Välimeren ruokavalion terveellisyydestä vahva näyttö

Välimeren alueen perinteisen ruokavalion terveellisyys on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa. Tulosten yhteisanalyysin mukaan se mm. ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, monia syöpiä, hermostoa rappeuttavia sairauksia ja niistä johtuvia kuolemia.

Italialaistutkijoiden tekemä meta-analyysi perustuu yli 2,2 miljoonan ihmisen tietoihin 17 eri tutkimuksesta. Tutkimusten seuranta-ajat vaihtelivat neljästä kahteenkymmeneen vuoteen.

Välimeren alueen perinteiseen ruokavalioon kuuluu runsaasti kasviksia, palkokasveja, terveellisiä kasviöljyjä, hedelmiä, kuituja ja kalaa, kohtuullisesti alkoholia sekä vähänlaisesti punaista lihaa ja maitotuotteita.

Nimestä huolimatta yhä harvemmat Välimeren alueen asukkaat noudattavat kyseistä ruokavaliota. Silti useat sen terveelliset piirteet ovat osa monien maiden ruokakulttuuria.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2010;92:1189-1196)
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/92/5/1189

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin