Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Työstressi tuskin syöpäriski

Työperäinen stressi voi altistaa sydän- ja verisuonitaudeille, mutta syöpien vaaraa se ei suurenna, tuore tutkimus osoittaa. On silti mahdollista, että laajemmin määriteltynä stressi on myös syöpäriski.

British Medical Journalin julkaisema tutkimus perustuu lähes 120 000 miehen ja naisen terveystietoihin, jotka oli kerätty osana kahtatoista eri tutkimusta kuudessa eri Euroopan maassa.

Analyysissa ei löytynyt yhteyttä työstressin ja syöpien väliltä senkään jälkeen, kun tutkijat huomioivat monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia sekoittavia tekijöitä. Yksittäisistä syövistä ainakaan rintasyövät, perä- ja paksusuolisyövät tai keuhko- tai eturauhassyövät eivät liittyneet työstressiin.

Vaikka työperäinen stressi ei näiden tulosten perusteella altista syöpien kehittymiselle, työstressi on monella muulla tapaa haitallista. Aiemmissa tutkimuksissa se on yhdistetty muun muassa moniin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin sekä diabetekseen.

 

Uutispalvelu Duodecim

(BMJ 2013;346:f165)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f165

Takaisin