Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Työstressi lisää sydänkohtauksen vaaraa

Stressaava työ voi suurentaa riskiä sairastua sydänkohtaukseen ja muihin sydänoireisiin, tuore tutkimus osoittaa. Riskissä ovat vaativaa työtä tekevät, joilla on vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa työnsä sisältöön.

Mika Kivimäen johtama tutkimus on suurin ja laadukkain tähän asti tehdyistä stressitutkimuksista, ja se viittaa työstressin lisäävän sydänkohtauksen riskiä noin viidenneksen. Verrattuna esimerkiksi tupakointiin stressin vaikutus on pienehkö, mutta silti riittävä, jotta työperäinen stressi voi selittää merkittävän osan työikäisten sydänvaivoista.

Nyt tutkitut stressitekijät eivät ole ainoat stressin lähteet työpaikoilla, joten työolojen parantaminen voisi huomattavasti vähentää työikäisten sydänsairauksia. On myös mahdollista, että työikäisten sydänoireet lisääntyvät nykyisen huonon taloudellisen tilanteen ja epävarmuuden seurauksena.

Lancet-lehden julkaisemassa tutkimuksessa yhdistettiin Suomessa ja kuudessa muussa Euroopan maassa tehtyjä tutkimuksia, joihin yhteensä oli osallistunut lähes 200 000 aikuista. Tutkimusten alkaessa osallistujat olivat terveitä, mutta seurantojen aikana 2 400 heistä sairastui ensimmäiseen sydänoireeseensa.

 

Uutispalvelu Duodecim

(Lancet 2012;DOI:10.1016/S0140-6736(12)60994-5)

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)60994-5/abstract

Takaisin