Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Tupakoivat nuoret altistavat itsensä astmalle

Tupakoivat teini-ikäiset kärsivät astmaoireista muita todennäköisemmin, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Eniten oireilevat nuoret, jotka altistuvat tupakansavulle myös kotonaan.

Ruotsalaisten havainnot ovat tervetulleita, sillä vaikka lapsuuden passiivisen altistuksen ja aikuisiän tupakoinnin on osoitettu lisäävän oireita, niiden yhteisvaikutuksista teini-ikäisten terveyteen ei tiedetä paljoa.

Tulosten perusteella äidin tupakoinnille kotonaan altistuvien teinien riski sairastaa astmaa on noin kolmanneksen suurempi kuin savuttomassa kodissa kasvavien. Päivittäinen tupakointi puolestaan liittyy aktiiviseen hengityksen vinkunaan, ja vaikutus on suurempi mitä enemmän nuori tupakoi.

Suurimmassa vaarassa ovat tupakoivat nuoret, joiden kodissa tupakoidaan. Heillä astmadiagnooseja ja astmaan viittaavaa hengityksen vinkunaa on kaksinkertaisesti, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset perustuvat vajaan kolmentuhannen ruotsalaisen 16-17-vuotiaan terveystietoihin, joiden kerääminen aloitettiin heidän ollessa 7-8-vuotiaita vuonna 1996.

Uutispalvelu Duodecim
(Thorax 2011;66:20-25)
http://thorax.bmj.com/content/66/1/20.abstract

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin