Tupakoinnin lopettaminen alkuraskaudessa pienentää riskejä

Äidin tupakointi aiheuttaa monia haittoja sikiölle, mutta niiden riskiä voi merkittävästi pienentää lopettamalla tupakoinnin viimeistään raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Kaikki riskejä sekään ei poista, tuore suomalaistutkimus osoittaa.

Suomen syntymärekistereitä hyödyntänyt tutkimus perustuu lähes 1,2 miljoonan vuosina 1991–2010 syntyneen lapsen tietoihin.

Tietojen perusteella raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen tupakointia jatkavat kokivat enemmän keskenmenoja ja kohtukuolemia. Heidän vauvansa myös syntyivät todennäköisemmin ennenaikaisina, pienikokoisina, tarvitsivat tehohoitoa ja heillä oli enemmän synnynnäisiä epämuodostumia kuin savuttomien tai tupakoinnin lopettaneiden lapsilla.

Äidit, jotka lopettivat tupakoinnin ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, pudottivat lähes kaikki riskinsä savuttomien tasolle tai lähelle sitä. Varhaisraskaudessa tupakalle altistuneet lapset joutuivat silti useammin teho-hoitoon ja heillä oli enemmän epämuodostumia kuin savuttomien lapsilla.

Tutkijoiden tulokset vahvistavat käsitystä tupakoinnin haitallisuudesta sikiölle, mutta viittaavat myös siihen, ettei lopettaminen ole vailla hyötyjä vaikka siihen ryhtyisi vasta raskauden alettua.  Noin 15 prosenttia suomalaisnaisista tupakoi raskauden aikana.

Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of Epidemiology & Community Health 2013;DOI:10.1136/jech-2013-202991)

http://jech.bmj.com/content/early/2013/10/24/jech-2013-202991.abstract

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle