Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Tulehduskipulääkkeitä käyttävät ehkä alttiita eteisvärinälle

Ei-steroidaalisia tulehduskipulääkkeitä (NSAID) säännöllisesti käyttävät saattavat sairastua muita todennäköisemmin eteisvärinä-rytmihäiriöön. Vastaava yhteys on aiemmin todettu steroidaalisia tulehduslääkkeitä kuten kortikosteroideja käyttävillä.

Havainnon tehneet tutkijat eivät usko yhteyden johtuvan itse lääkkeistä, vaan kehon tulehdustiloista ja -sairauksista, joita niillä hoidetaan. Tämä tukee myös näkemystä, jonka mukaan krooninen eteisvärinä on taustaltaan tulehduksellinen vaiva.

Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistuista tuloksista ilmenee, että ibuprofeenia tai muita NSAID-lääkkeitä syövien 40-89-vuotiaiden riski sairastua krooniseen eteisvärinään on lähes puolitoista kertaa suurempi kuin lääkkeitä käyttämättömien. Riski on vielä suurempi eli lähes kaksinkertainen henkilöillä, joiden lääkitys on jatkunut yli vuoden. NSAID-lääkitykset eivät vaikuttaneet kohtauksellisen eteisvärinän todennäköisyyteen.

Tulokset myös vahvistivat steroidaalisiin tulehduslääkkeisiin liitetyn sairastumisriskin.

Eteisvärinä on yleinen rytmihäiriö, joka ilmenee sydämen tykytyksenä, hengenahdistuksena ja väsymyksenä. Eteisvärinää on joka kymmenennellä yli 65-vuotiaalla ja se yleistyy iän myötä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2010;170:1450-1455)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/170/16/1450

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin