Tulehduskipulääkkeiden käyttö saattaa pienentää Parkinsonin taudin riskiä

Yleisiä tulehduskipulääkkeitä säännöllisesti syövät saattavat säästyä Parkinsonin taudilta hieman muita todennäköisemmin. Tulokset tukevat näkemystä, jonka mukaan hermoston tulehdustiloilla on osuus Parkinsonin taudin synnyssä.

Harvardin yliopiston tutkijat etsivät kaikki Parkinsonin taudin ja tulehduskipulääkkeiden yhteyksiä selvittäneet tutkimukset ja analysoivat niiden tulokset uudestaan. Laatukriteerit täyttäviä tutkimuksia löytyi lopulta seitsemän.

Analyysin perusteella NSAID-lääkkeitä eli steroideihin kuulumattomia tulehduskipulääkkeitä käyttävien Parkinson-riski on 15 % pienempi ja säännöllisesti niitä käyttävien 30 % pienempi kuin henkilöiden, jotka eivät käytä kyseisiä lääkkeitä.

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihapot tai parasetamoli eivät liittyneet riskin pienentymiseen. Ibuprofeeni sen sijaan liittyi.

Samansuuntaisia havaintoja on tehty myös eläinkokeissa, mutta tulehduskipulääkkeiden lisäksi yhteys voi johtua monesta muustakin seikasta. Näiden tulosten perusteella kenenkään ei kannatakaan aloittaa tulehduskipulääkkeiden käyttöä. Pitkään käytettynä tulehduskipulääkkeet voivat mm. aiheuttaa vatsavaivoja ja haitallisia sydän- ja verisuonivaikutuksia.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Lähteet

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2010;74:995−100)
http://www.neurology.org/cgi/content/abstract/74/12/995

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle