Transrasvojen käyttö halutaan kuriin Yhdysvalloissa

Yhdysvaltojen terveysviranomaiset suunnittelevat muuttavansa säädöksiään niin, että elintarviketeollisuus tarvitsisi jatkossa erityisluvan käyttääkseen transrasvahappoja ruoissa. Transrasvoja on etenkin valmis- ja pikaruoissa, ja ne suurentavat mm. sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Tällä hetkellä transrasvahapot luokitellaan Yhdysvalloissa turvallisiksi eikä niiden käyttöä rajoiteta. Jos nyt kaavaillut muutokset menevät läpi, transrasvojen myyminen ja niiden lisääminen ruokiin vaatisi etukäteisluvan viranomaisilta. Viranomaiset uskovat, että transrasvahappojen saannin vähentyminen estäisi vuosittain noin 20 000 sydänkohtausta ja 7 000 kuolemaa. Transrasvojen käyttö väheni jo joitain vuosia sitten, kun valmistajien piti alkaa merkitä transrasvojen määrä ruokapakkauksiin.

Transrasvahappoja syntyy kasvirasvojen teollisessa kovettamisessa, ja niitä on monissa pikaruoissa, esimerkiksi ranskalaisissa perunoissa, perunalastuissa ja leivonnaisissa sekä pieniä määriä luonnostaan maidossa, maitotuotteissa sekä punaisessa lihassa. Jo viisi grammaa transrasvahappoja päivässä voi nostaa sepelvaltimotaudin riskiä noin 20 prosenttia, aiemmat tutkimukset osoittavat.

Asiasta uutisoi British Medical Journal.

(BMJ 2013;347:f6749)

http://www.bmj.com/content/347/bmj.f6749

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle