Tarkkaile sisäilmanlaatua talvipakkasilla

Talvisaikaan puhtaan sisäilman merkitys korostuu etenkin allergia- ja astmaperheissä. Vaikka asuntoa täytyykin lämmittää pakkasella runsaammin, liian kuumaa tai kosteaa ei sisätiloissa pidä olla homesienten takia.

Sopiva sisälämpötila on 20-22 astetta ja ilmankosteus 30-40 %. Tätä lämpimämpi ja kosteampi ilma on suotuisa homekasvulle, joka voi aiheuttaa allergiaa ja hengitysvaikeuksia.

Selvitysten mukaan maamme suurin sisäilman ongelmien aiheuttaja on riittämätön tai huonosti huollettu ilmanvaihto. Toisella sijalla ovat eläin- ja siitepölyt. Myös tupakointi ja puutteellinen siivous heikentävät sisäilman laatua.

Makuuhuoneeseen riittävä ilmanvaihto ja vähemmän pölyä

Talvisaikaan vietämme 90 % ajastamme sisätiloissa, ja tästä ajasta merkittävän osan makuuhuoneessa nukkuen. Makuuhuoneeseen tarvitaan puhdasta korvausilmaa ulkoa, ja ilman tulee poistua poistoventtiilien kautta. Riittävän ilmanvaihdon takia makuuhuoneenovi kannattaa pitää yöllä auki tai raollaan.

Sisäilmanlaatu kärsii pölyä keräävästä tai heikkolaatuisesta, pieniä kuituja irrottavasta matosta. Makuuhuoneen tekstiilit kannattaa pestä, tuulettaa ja imuroida usein. Jos makuuhuoneen ilma aiheuttaa allergiaoireita, pölyä keräävät nojatuolit, matot ja koristetyynyt kannattaa siirtää muihin tiloihin.

Pyykinkuivatus, ilmankostutin ja viherkasvit vaikuttavat ilmanlaatuun

Makuuhuoneessa ja oleskelutiloissa ei kannata kuivattaa pyykkiä, sillä se lisää ilmankosteutta ja edistää homeiden kasvua. Sama vaikutus on ilmankostuttimella.

Viherkasvit keräävät jonkin verran pölyä, josta pääsee eroon viemällä kasvit suihkuun. Myös asunnon katossa näkyvät, pyöreät ilmanvaihtoventtiilit keräävät pölyä, joten venttiilin suuaukko ympäryksineen on hyvä imuroida aika ajoin.

LÄHTEET

Pölypunkit, eläinpöly, sisäilma allergisen kotona
Tari Haahtela
www.terveyskirjasto.fi

Miksi sisäilma on tärkeää?
Tari Haahtela
www.terveyskirjasto.fi

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle