Suonikohjujen hoitoon uusia kivuttomampia menetelmiä

Suonikohjujen hoito on helpottunut viime aikoina uusien, kivuttomampien menetelmien ansiosta. Laser- ja vaahtoruiskutushoitoja voidaan nykyään tehdä ilman nukutusta ja leikkausta, jolloin potilas pääsee pian kotiin eikä pitempää sairaslomaa tarvita.

Suonikohjut on mahdollista hoitaa jopa yhdellä hoitokerralla ja perinteiseen pintalaskimoiden poistoleikkaukseen verrattuna vähemmällä kivulla. HUS:issa ollaan viime vuosina siirrytty yhä enemmän nk. mini-invaasisiin toimenpiteisiin, jotka säästävät niin kustannuksia kuin potilastakin.

Yksityiset lääkäriasemat kertovat, että hoidot sopivat lähes kaikille. Niitä voidaan tehdä vastaanottohuoneessa paikallispuudutuksessa, eikä raajoihin jää juurikaan jälkiä. Hoito kestää yleensä alle puolitoista tuntia.

Aivan kaikille nämä kevyet hoitomuodot eivät sovi: esimerkiksi liikuntakyvyttömyys, vakava yleissairaus, erilaiset tuoreet pinnalliset tai syvät laskimotukokset sekä raskaus voivat estää hoidon. Viime vuosina yleistyneistä hoidoista ei ole vielä saatavilla paljoakaan vertailevia tutkimuksia.

Vaahtohoito ei vaadi nukutusta

Vaahtohoidossa vioittuneisiin laskimoihin ohjataan vaahtoa ultraäänen avulla. Vaahto kutistaa ja ajan myötä kuihduttaa laskimot. Hoito on potilaalle melko nopeaa ja vaivatonta, mutta vaahdon määrästä riippuen hoitokertoja saatetaan tarvita useampia, varsinkin, jos suonikohjuja on molemmissa jaloissa.

Laserin lämpö tuhoaa vaurioituneet laskimot

Laserhoito sopii suurten, pinnallisten suonirunkojen hoitamiseen. Se sopii ylipainoiselle potilaalle paremmin kuin leikkaus, joka sisältää tulehdusriskejä. Laser ohjataan sisälle ennalta merkittyyn, puudutettuun laskimoon, jossa laserin lämpö tukkii ja tuhoaa vaurioituneen suonen. Kuten vaahtohoidossakin, suoni kuihtuu lopulta.

Laser- ja vaahtohoitojen jälkeen raajoihin voi tulla mustelmia tai turvotusta, jotka kuuluvat paranemisprosessiin. Kipua ja arkuutta voidaan helpottaa särkylääkkeellä ja voiteella, joskus hoidon jälkeen tarvitsee jalkaa tukevan hoitosukan. Verryttelevä kävely edistää paranemista.

Ehkäise suonikohjun synty ennalta

Suonikohjutaipumus on pitkälti perinnöllistä. Laskimovikojen syntyyn voi kuitenkin vaikuttaa itsehoidolla. Ylipainon vähentäminen sekä alaraajojen lihaskunnon ja verenkierron parantaminen ovat tärkeää ennaltaehkäisyä. Terveysliikkeistä saatavia hoitosukkia kannattaa käyttää esimerkiksi raskauden tai pitkän matkan aikana. Tarvittaessa apteekista saa suonikohjuihin tarkoitettuja voiteita.

Lääkärit suosittelevat hoitamaan lievät laskimoviat ennen kuin ne leviävät tai pahenevat sekä tarkkailemaan mahdollisia suonikohjuissa tapahtuvia muutoksia.

LÄHTEET

Laser hoitaa suonikohjut hetkessä
Anna Niemelä
http://www.mediuutiset.fi/

Laskimokirurgian uudet hoidot
Elina Eskelinen ja Jukka Saarinen
Duodecim 2009; 125: 407-14

Netti-tv: Kärsitkö suonikohjuista?
Nettitelkku 2009
http://nettitelkku.fi/video/netti-tv-karsitko-suonikohjuista4#content

Suonikohjuhoito ilman leikkausta
Laskimon sisäinen laserhoito
Ultraääniohjattu vaahtohoito
http://www.terveystalo.com/

Suonikohjut
Ville Puukka
http://www.poliklinikka.fi/

Suonikohjut
Osmo Saarelma
Lääkärikirja Duodecim
http://www.terveyskirjasto.fi/

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle