Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Sokerijuomat lisäävät diabetesta ja metabolista oireyhtymää

Sokerilla makeutettuja juomia päivittäin nauttivat altistavat itsensä aikuistyypin diabetekselle ja metaboliselle oireyhtymälle, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa. Sokerijuomat on yhdistetty myös liikakilojen kertymiseen ja ylipainoisuuteen.

Tulosten mukaan 1-2 juomaa päivittäin nauttivat sairastuvat aikuistyypin diabetekseen neljänneksen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka juovat niitä harvemmin kuin kerran kuussa. Metaboliseen oireyhtymään tällainen henkilö sairastuu noin viidenneksen todennäköisemmin.

Diabeteksen osalta arviot perustuvat yli 310 000 henkilön ja 15 000 diabetestapauksen aineistoon. Metabolista oireyhtymää tarkastelleisiin tutkimuksiin oli osallistunut 19 000 henkilöä, joista 5 800:lla oli oireyhtymä.

Sokerijuomista ei helposti tule kylläiseksi, vaikka ne sisältävät paljon energiaa. Tämä selittää miksi niitä paljon juovat lihovat muita helpommin. Nyt havaitut vaikutukset selittynevät osin ylipainolla, mutta mahdollisesti myös nopeiden hiilihydraattien vaikutuksilla aineenvaihduntaan, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2010;33:2477-2483)
http://care.diabetesjournals.org/content/33/11/2477.abstract

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin