Sähköisestä päänsärkykirjasta apua migreenin hoitoon

Internetistä löytyy sähköisiä päänsärkypäiväkirjoja, jotka auttavat sekä potilasta että lääkäriä säryn hoidossa. Oireiden kirjaaminen muistiin auttaa huomaamaan, milloin ja missä päänsärky tyypillisesti iskee. Särky voi liittyä esimerkiksi kiireiseen työrupeamaan tai kuukautisiin.

Sähköiseen päänsärkypäiväkirjaan merkitään tiedot särkypäivistä ja kivun piirteistä. Kuinka voimakasta ja vaihtelevaa kipu on? Onko särky luonteeltaan sykkivää vai tasaista? Kannattaa merkitä myös säryn sijainti: tuntuuko kipu esimerkiksi ohimossa vai takaraivossa?

Kaikki liitännäisoireet, kuten pahoinvointi sekä valo- ja ääniherkkyys, kirjataan päiväkirjaan. Noin 15% migreenipotilaista saa nk. auraoireita, joita ovat esimerkiksi näkökentän häiriöt.

Päiväkirjaan merkintään, onko päänsäryn aikana otettu täsmä-, esto- tai käsikauppalääkkeitä. Nämä tiedot yhdessä annostuskoon ja vaikutustehon kanssa ovat lääkärille tärkeitä, kun kartoitetaan potilaan tarvitsemaa lääkehoitoa.

Päiväkirja auttaa itsehoitoa

Särkypäiväkirja auttaa ymmärtämään oman päänsäryn erityisluonetta ja tunnistamaan säryn laukaisevat tekijät eli triggerit. Yleisinä triggereinä tunnetaan kirkkaat tai vilkkuvat valot, melu ja hälinä sekä stressi. Harvinaisempia ovat voimakkaat mausteet ja tuoksut, sekä tietyt elintarvikkeiden lisäaineet. Näitä ovat esimerkiksi aspartaami (E951) ja natriumglutamaatti (E621). Aina särkykohtaukselle ei löydy selkeää triggeriä, tai laukaisevat tekijät voivat vaihdella ajan saatossa.

Migreeni, toistuvat päänsäryt sekä nuorillakin esiintyvä jännityspäänsärky ovat yleisiä suomalaisten vaivoja. Tehokkaiden lääkkeiden, osaavien lääkäreiden sekä vastuullisen itsehoidon ansiosta säryistä kärsivä voi elää täysipainoista elämää, kun ymmärtää omia särkytilojaan ja osaa varautua niihin ennalta. Särkypäiväkirja on tähän oiva apu.

Maksuton interaktiivinen päiväkirja löytyy esimerkiksi osoitteesta http://www.terveyskartoitus.fi/calendar_coronaria_small/. Tulostettavan päiväkirjan saa osoitteesta .

LÄHTEET

Migreeni
Lääkärikirja Duodecim
Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri
http://www.terveyskirjasto.fi/

Migreenin estohoito
Lääkärikirja Duodecim
Hanna Harno, neurologian erikoislääkäri
http://www.terveyskirjasto.fi/

Nuorten päänsärky ja migreeni
Lääkärikirja Duodecim
Mirja Hämäläinen, lastenneurologi
http://www.terveyskirjasto.fi/

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle