Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Säilykepurkeista liukenee haitallista kemikaalia

Säilykeruokia säännöllisesti syövät voivat altistua suurille määrille bisfenoli A -kemikaalia. Kemikaali on yhdistetty muun muassa sydäntautien, syöpien, lihavuuden ja diabeteksen riskiin. Bisfenoli A:n käyttö lasten tuttipulloissa kiellettiin tänä vuonna, mutta sitä on edelleen muun muassa metallisten säilykepurkkien muovisissa sisäpinnoitteissa.

Harvardin yliopiston tutkijat selvittivät asiaa kokeessa, jossa 75 vapaaehtoista söi päivittäin viiden päivän ajan purkillisen säilykevihanneskeittoa ja toiset viisi päivää samansuuruisen annoksen tuoreista vihanneksista valmistettua keittoa. Jaksojen välillä oli kahden päivän tauko.

Tutkijat olettivat bisfenoli A -tasojen nousevan säilykejakson jälkeen, mutta silti he hämmästyivät muutoksen suuruutta. Verrattuna tuoreeseen keittoon koehenkilöiden virtsan bisfenoli A -pitoisuudet peräti tuhatkertaistuivat tölkkikeittojakson jälkeen. Tällöin bisfenoli A:n pitoisuus virtsassa oli keskimäärin 22,5 mikrogrammaa/l suurempi.

Tutkijat pitävät pitoisuuksia hyvin suurina, mutta eivät osaa arvioida millainen riski niistä seuraa. Ei myöskään ole selvää onko kyse vain ohimenevästä pitoisuuspiikistä, vai pysyvä nousu, joka havaitaan purkkiruokia paljon syövillä. Lisätutkimusten on selvitettävä nämä seikat, mutta tutkijat silti kehottavat harkitsemaan bisfenoli A:n vaihtamista turvallisempiin vaihtoehtoihin.

Bisfenoli A:ta (BPA) käytetään polykarbonaattimuovien ja epoksipinnoitteiden raaka-aineena. Metallisäilykkeiden lisäksi sitä on monissa muovipakkauksissa. Hiljattain sen osoitettiin myös imeytyvän ihon läpi elimistöön kauppojen kuiteista.

 

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA 2011;306:2218-2220)

http://jama.ama-assn.org/content/306/20/2218.2.extract

Takaisin