Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Säännöllinen liikunta auttaa selkärankareumaa sairastavia

Selkärankareuma on selän tulehdussairaus. Se kuuluu ryhmään sairauksia, joita kutsutaan yhteisellä nimellä spondylartropatioiksi. Spondylartropatia tulee kreikan sanoista spondylos, joka tarkoittaa nikamaa sekä artropatia, joka tarkoittaa nivelsairautta. Spondyloartropatioille yhteisiä piirteitä ovat:

  • selkäkivut,
  • jänteiden kiinnityskohtien tulehdukset,
  • jännetupen tulehdukset sekä erityisesti
  • suurten nivelten, kuten polven tai lonkan, tulehtuminen.

Oireiden määrä voi vaihdella paljon. Vaikeita jaksoja voi seurata rauhallisempia vaiheita, joiden aikana oireet ovat selvästi lievempiä.

Selkärankareuman taustalla on immuunivasteen yliaktivoituminen, joka johtaa siihen, että immuunireaktio kohdistuu omaa elimistöä vastaan. Tuumorinekroositekijä (TNF) ja muut solujen väliset viestiaineet, jotka normaalisti aktivoivat elimistön puolustuksen, aiheuttavatkin nyt vahingollisia niveltulehduksia. Tulehdus selän alueella aiheuttaa nikamavälien kalkkeutumista ja selän nivelsiteiden luutumista. Selän liikkuvuus vähenee ja selkä jäykistyy.

Vielä ei tiedetä, mikä immuunipuolustuksen väärän reaktion laukaisee, mutta perinnöllisyys on yksi monista osatekijöistä, jolla on vaikutusta tämän sairauden puhkeamiseen. Selkärankareuma on krooninen tulehduksellinen sairaus, joka etenee yleensä hitaasti. Sairauden kululle on tyypillistä hyvien ja huonojen jaksojen vuorottelu. Säännöllinen liikunta estää selän jäykistymistä ja vahvistaa lihaksia.

Lue lisää selkärankareumasta osoitteessa www.parempaaelamaa.fi/reumasairaudet/selkarankareuma.

 

Valtakunnallista Reumaviikkoa vietetään 7.-14.10.2012

Takaisin