Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Riskitekijöiden hoitaminen voi lykätä dementiaa

Lievät muistihäiriöt eivät välttämättä kehity dementiaksi, jos potilaan riskitekijöitä hoidetaan kattavasti, kiinalaistutkijat ovat havainneet.

Heidän tutkimuksessaan dementia kehittyi todennäköisimmin osallistujille, joilla oli sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä kuten korkea verenpaine, diabetes, aivoverenkierron sairauksia tai kolesteroliongelmia.

Sairastumisriski oli kuitenkin pienempi, jos riskitekijöitä hoidettiin, ja etenkin, jos henkilön kaikkia riskitekijöitä hoidettiin. Osallistujien muisti ja muut kognitiiviset toiminnot olivat lievästi heikentyneet jo ennen tutkimusta.

Korkea verenpaine ja useat muut sydän- ja verisuonitautien riskitekijät on yhdistetty dementian kehittymiseen aiemminkin, mutta riskitekijöiden hoitamisen ei ole osoitettu ehkäisevän tai lykkäävän dementiaa henkilöillä, joiden muisti on jo lievästi heikentynyt. Nytkin saadut tulokset tulee vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin yhteys on varma.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä, ja siihen osallistui 640 miestä ja naista. Viiden vuoden aikana heistä 300:lle kehittyi dementia.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2011;76:1485-1491)
http://www.neurology.org/content/76/17/1485.abstract

Copyright Duodecim 2011. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin