Probiootit eivät ehkäise lasten astmaa

Probioottien syöminen raskauden aikana ei todennäköisesti pienennä lapsen astmariskiä, tuore kanadalaistutkimus osoittaa. Probioottien syöttäminen vauvoille on sekin todennäköisesti tehotonta. 

Kanadalaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä probioottivalmisteet ovat aiemmissa tutkimuksissa vähentäneet lasten atooppista ihottumaa. Atopia ja astma usein kulkevat käsi kädessä, joten probioottien voisi hyvinkin ajatella ehkäisevän myös astmaa. Probiootit ovat eläviä bakteereja tai hiivoja, joiden ajatellaan tasapainottavan vatsan ja suoliston mikrobikantoja.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 20 tutkimuksen ja 4 900 lapsen tietoihin ja niiden perusteella astma ja hengityksen vinkuna, joka osalla lapsista ennakoi astman kehittymistä, eivät ole yhtään harvinaisempia lapsilla, joiden äidit käyttävät probioottivalmisteita raskauden aikana tai syöttävät alle vuoden ikäisille lapsilleen probioottivalmisteita.

Tutkimuksissa äidit ja lapset käyttivät monia eri probioottivalmisteita, eri annoksilla ja eripituisia jaksoja, mutta vain viisi tutkimusta seurasi lapsia kuusivuotiaaksi saakka. Yhteensä 11 prosentilla lapsista todettiin astma, 33 prosentilla hengityksen vinkunaa ja 14 prosentilla alahengitysteiden infektioita.

Astma ja etenkin lasten astma on yleistynyt hurjasti viimeisimpien 50 vuoden aikana. Yhdeksi syyksi on epäilty elimistön mikrobikantojen häiriintymistä esimerkiksi keisarileikkausten, antibioottikuurien tai vähäisen imettämisen seurauksena, mutta nyt saadut tulokset puhuvat tätä teoriaa vastaan ainakin astman osalta. Astmaa sairastaa arviolta 300 miljoonaa aikuista ja lasta ympäri maailmaa.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim

(BMJ 2013;347:f6471)

http://www.bmj.com/content/347/bmj.f6471

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle