Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Muistin heikkeneminen voi liittyä myös metaboliseen oireyhtymään

Vyötärölihavuus, kolesteroliongelmat ja muut metabolisen oireyhtymän osatekijät voivat johtaa muistin heikkenemiseen iäkkäillä, tuore ranskalaistutkimus vihjaa.

Neurology-lehdessä julkaistujen tulosten perusteella muistin heikkeneminen seuraavien neljän vuoden aikana on noin viidenneksen todennäköisempää, jos henkilöllä on todettu metabolinen oireyhtymä.

Metabolisen oireyhtymän määritelmiä on useita, mutta tässä tutkimuksessa diagnoosi annettiin niille, joilla todettiin vähintään kolme seuraavista: vyötärölihavuus, korkea verenpaine, kohonnut verensokeri, suuri triglyseridirasvojen pitoisuus tai pieni hyvän HDL-kolesterolin pitoisuus.

Yksittäisistä riskitekijöistä etenkin triglyseridirasvojen runsaus ja HDL-kolesterolin vähyys liittyivät muistin heikkenemiseen. Visuaalista muistia ja kielellisiä kykyjä mittaavissa testeissä myös diabetes liittyi huonoihin tuloksiin.

Tutkimukseen osallistui 7 000 yli 65-vuotiasta ranskalaista, joista joka kuudes täytti metabolisen oireyhtymän kriteerit tutkimuksen alussa. Muistin ja muiden mielentoimintojen muutoksia selvitettiin kaksi ja neljä vuotta myöhemmin.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2011)
www.neurology.org

Copyright Duodecim 2011. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin