Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Migreeni ei heikennä naisen muistia

Migreenien on epäilty heikentävän muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja, koska ne voivat altistaa aivoinfarkteille ja dementiaa edistäville aivomuutoksille. Tuoreen tutkimuksen perusteella pelko on kuitenkin aiheeton.

Havainto perustuu lähes 6 400 yhdysvaltalaisen yli 65-vuotiaan naisen seurantaan. Muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen kehittymistä kyseltiin useita kertoja kolmivuotisen seurannan aikana.

Seurantatietojen perusteella naisten kognitiiviset mielentoiminnot heikkenivät samaa tahtia riippumatta siitä oliko nainen potenut migreeniä elämänsä aikana. Tulos oli sama eri migreenityypeistä ja migreenin kestosta riippumatta.

Vastaavaan tulokseen on päädytty useissa aikaisemmissakin tutkimuksissa, mutta British Medical Journalissa julkaistu selvitys on riittävän suuri, jotta eri migreenityyppien mahdolliset erot voitiin selvittää.

 

Uutispalvelu Duodecim

(BMJ 2012;345:e5027)

http://www.bmj.com/content/345/bmj.e5027

Takaisin