Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Metabolinen oireyhtymä on yleinen psoriaasia sairastavilla

Psoriaasi-ihotautia sairastavat potevat tavallista useammin metabolista oireyhtymää, joka altistaa diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille. Havainto saattaa osaltaan selittää psoriaasipotilaiden tavallista suurempia sydäntautilukuja.

Tätä ennen oireyhtymän osatekijät eli vyötärölihavuus, korkea verenpaine, triglyseridirasvojen runsaus, HDL-kolesterolin vähyys ja kohonnut veren paastosokeriarvo on erikseen yhdistetty psoriaasiin, mutta varsinaiseen metaboliseen oireyhtymään psoriaasia ei ole liitetty.

Metabolisen oireyhtymän kriteerit täyttyvät, kun vyötäröltään lihavalla on lisäksi kaksi vaivaa edellä mainituista.

Nyt julkaistu, yli 6 500 yhdysvaltalaisen 20-59-vuotiaan kyselytutkimus paljasti oireyhtymän 40 %:lla psoriaasia sairastavista, kun terveistä vain 23 % täytti sen kriteerit. Vyötärölihavuuden lisäksi triglyseridirasvojen runsaus ja HDL-kolesterolin vähyys olivat yleisimmät osatekijät.

Tutkimuksen julkaisi yhdysvaltalainen Archives of Dermatology -lehti.

Keski-ikäisistä suomalaisista noin kolmannes potee metabolista oireyhtymää. Psoriaasia sairastaa noin kaksi prosenttia. Psoriaasi on ihon ja nivelten sairaus, joka aiheuttaa hilseläiskiä eri puolille kehoa ja tuntuu mm. arkuutena ja aamujäykkyytenä nivelissä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Dermatology 2010;DOI:10.1001/archdermatol.2010.370)
http://archderm.ama-assn.org/cgi/content/short/archdermatol.2010.370

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin