Masennuslääkkeet mahdollisesti korjaavat aivohalvauksen tuhoja

Aivohalvauspotilaille kannattaisi ehkä määrätä masennuslääkkeitä, vaikka he eivät olisi lainkaan alakuloisia. Lääkitys saattaa nimittäin parantaa potilaiden muistia ja muita mielentoimintoja, jotka heikentyvät halvauksessa, Iowan yliopiston tutkijat ovat havainneet.

Aivohalvausten hoito on kehittynyt huimasti viime vuosikymmeninä pitkälti liuotushoidon ja hoitoketjun parannusten ansiosta. Liuotushoito pitää kuitenkin aloittaa muutaman tunnin sisällä oireiden alkamisesta. Tarvetta olisikin hoidoille, jotka edistävät palautumista aivohalvausta seuraavien kuukausien aikana.

Tutkimukseen osallistui 129 aivohalvauspotilasta, joista kolmannekselle annettiin essitalopraami-masennuslääkettä kolmen kuukauden ajan. Toinen kolmannes sai lumevalmistetta ja loput masennusterapiaa.

Hoitojakson lopuksi tehdyissä testeissä essitalopraamia saaneiden muisti-, ajattelu- ja oppimiskyvyt olivat palautuneet selvästi paremmin kuin terapia- tai lumeryhmäläisten. Tämä myös helpotti potilaiden arkielämää. Suotuisat vaikutukset havaittiin riippumatta halvauksen tyypistä tai mahdollisten masennusoireiden vähenemisestä.

Jotkin masennuslääkkeet saattavat muuttaa mm. aivojen hippokampuksen ja aivokuoren rakennetta. Mahdollisesti samankaltaiset prosessit selittävät nyt tehdyt havainnot. Vielä tosin ei ole osoitettu, että lääkityksiin liittyvät aivomuutokset vaikuttaisivat ihmisen toimintaan.

Tulokset kaipaavat muiltakin osin lisävarmistuksen ennen kuin masennuslääkkeiden voi varmasti sanoa edistävän aivohalvauspotilaiden palautumista.

Tutkimus julkaistiin Archives of General Psychiatry -lehdessä.

Lähteet

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of General Psychiatry 2010;67:187-196)
http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/abstract/67/2/187

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle