Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Masennus ja metabolinen oireyhtymä altistavat toisilleen

Tuoreen tutkimuksen mukaan masennus ja metabolinen oireyhtymä vaivaavat usein samoja henkilöitä. Yhteys näyttäisi lisäksi kulkevan kumpaankin suuntaan niin, että masentuneet ovat muita alttiimpia metaboliselle oireyhtymälle ja oireyhtymää potevat masennukselle.

Tutkimuksessa asiaa selvitettiin analysoimalla uudelleen aikaisempia tutkimuksia, joihin yhteensä oli osallistunut noin 180 000 miestä ja naista.

Poikittaistutkimusten analyysin perusteella masennusta potevien riski sairastua metaboliseen oireyhtymään oli noin kolmanneksen suurempi kuin terveiden. Metabolista oireyhtymää potevien masennusriski oli sekin noin kolmanneksen suurempi kuin terveiden. Seurantatutkimuksissa yhteydet olivat hieman vahvempia, mutta perustuivat pienempiin aineistoihin.

Diabetes Care -lehdessä julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä diabeteksen ja masennuksen yhteydestä ja kannustavat huomioimaan kummatkin sairaudet kyseisiä potilasryhmiä hoidettaessa. Vielä ei tosin ole varmaa johtuuko yhteys juuri kyseisistä sairauksista, vai selittyykö se jollain kolmannella seikalla, joka yhdistää kumpaakin potilasryhmää.

Metabolisen oireyhtymän kriteerit täyttää vyötäröltään lihava henkilö, jolla on lisäksi vähintään kaksi seuraavista muutoksista: korkea verenpaine, häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta, pieni HDL-kolesterolin pitoisuus veressä tai suuri triglyseridirasvojen pitoisuus. Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen, ja se tietää huomattavaa sydän- ja verisuonitautien riskiä.

 

Uutispalvelu Duodecim

(Diabetes Care 2012;35:1171–1180)

http://care.diabetesjournals.org/content/35/5/1171.abstract

Takaisin