Maailman diabetes-päivä 14.11.2009 pureutui taudin ymmärtämiseen ja hallitsemiseen

Yli sadassa maassa vietetty vuosittainen diabetes-päivä paneutui tänä vuonna teemaan Diabetes – ymmärrä ja hallitse. YK:n julistama Maailman diabetes-päivä tukee erityisesti tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisyä, oireiden varhaista tunnistamista sekä omahoitoa. Iskulause Ymmärrä ja hallitse on seuraavan neljän vuoden teema.

World Diabetes Day –kampanjasivujen mukaan aikuistyypin diabetes on lisääntynyt räjähdysmäisesti viimeisen 20 vuoden aikana. Tiedottamiseen ja ennaltaehkäisyyn on tulevina vuosina erityistä tarvetta. Kansainvälinen diabetes-yhdistys IDF kertoo, että seuraavan 20 vuoden aikana diabetespotilaiden määrän arvioidaan kasvavan nykyisestä 285 miljoonasta 435 miljoonaan.

Maailman diabetes-päivä on asettanut seuraavia päämääriä vuosille 2009-2013:

Hoidon ja ennaltaehkäisyn ohjelma kaikkiin maihin

Maailman diabetes-päivän vietto tähtää siihen, että kaikilla mailla olisi valtakunnallinen ohjelma diabeteksen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn – myös kehittyvillä mailla. Suomessa toimii kansallinen Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelma DEHKO, jota koordinoi Suomen Diabetesliitto ( www.diabetes.fi/dehko).

Jokaiselle diabeetikolle ohjausta ja itsehoidon tukea

World Diabetes Day –kampanjasivuston mukaan diabetesta sairastavat eivät välttämättä tiedä itselleen kuuluvista palveluista tai taudin tuntemuksen tuomista hyödyistä. Itsehoidon tukea tarvitaan, sillä 95 % sairauden hoidosta on omahoitoa.

Tietoa varoitusmerkeistä ja ennaltaehkäisystä

Maailman diabetes-päivä tiedottaa varoitusmerkeistä, jotka voivat viitata sairauden puhkeamiseen. Näitä ovat mm. lisääntynyt virtsaamisen tarve, janon- ja näläntunteen kasvaminen, sumentunut näkö, toistuvat tulehdukset sekä hitaasti paranevat haavat.

Vaikka tyypin 1 diabetesta ei voidakaan ehkäistä, kampanja painottaa, että 2-tyypin puhkeamista sekä sen aiheuttamia lisäsairauksia voidaan. Painonhallinta ja päivittäinen, vähintään puoli tuntia kestävä terveysliikunta ovat avainasemassa.

Maailman diabetes-päivän vietto kaikkiin maihin

Vuonna 2006 YK julisti marraskuun 14. päivän maailman diabetes-päiväksi. Kansainvälinen diabetes-yhdistys IDF sekä Maailman terveysjärjestö WHO ovat viettäneet diabetes-päivää vuodesta 1991 alkaen. Lähivuosina Maailman diabetes-päivän viettoa toivotaan kaikkiin maihin.

LÄHTEET

Kansainvälinen diabetes-yhdistys (International Diabetes Federation IDF)
www.idf.org

Suomen Diabetesliitto
www.diabetes.fi

Suomen YK-liitto
www.ykliitto.fi

World Diabetes Day
www.worlddiabetesday.org

Takaisin