Maailman Astmapäivä: onko astmasi kontrollissa?

Astma on Suomessa yksi yleisimmistä kroonisista sairauksista sekä aikuisilla että lapsilla. Arvioiden mukaan jopa 9% suomalaisista aikuisista sairastaa astmaa, lapsilla ja nuorilla astmaa esiintyy 7-9%:lla. Vaikka et itse olisikaan astmaatikko, mahdollisesti joku lähipiirissäsi sairastaa sitä!

Astma on keuhkojen tulehdussairaus ja sen aiheuttajat ovat moninaiset. Astmaoireita ovat mm. hengenahdistus, limaneritys ja jatkuva yskä ja oireita esiintyy tyypillisesti öisin ja aamuisin. Astmaa ei ole pystytty vielä nykytieteen avulla parantamaan ja astman hoito perustuukin pääosin keuhkojen tulehduksen rauhoittamiseen, jossa usein tarvitaan pitkäaikaista säännöllistä lääkitystä. Astma on kuitenkin usein lievä sairaus ja säännöllisen lääkityksen avulla potilaat voivat usein viettää normaalia, täysipainoista elämää.

Astma ja allerginen nuha

Arvioiden mukaan 60—80 %:lla astmaatikoista on myös allerginen nuha. Allergista nuhaa sairastavilla on kaksin-nelinkertainen riski sairastua astmaan. Molemmat sairaudet vaikuttavat hengitysteihin

Sekä astman että allergisen nuhan aiheuttaa allerginen reaktio ja usein nämä sairaudet esiintyvät samanaikaisesti. Tiedetään, että allerginen nuha pahentaa astmaa ja allerginen nuha on eräs astmaan sairastumisen riskitekijä. Jos allerginen nuha hoidetaan tehokkaasti, se voi myös estää astman oireiden pahenemista.

Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdustila, johon liittyy keuhkoputkien ahtautumista. Astmaatikoilla on erittäin herkät hengitystiet ja he reagoivat herkästi aineille, jotka ärsyttävät heitä. Allergisia oireita aiheuttavat mm. siitepölyt, eläinpölyt, homepölyt ja pölypunkin pölyt. Myös nuha, tupakansavu ja liikunta saattavat aiheuttaa ja pahentaa astman ja allergisen nuhan oireita. Jokaisen astmaatikon astma on erilainen ja jokainen astmaatikko reagoi eri tavalla allergeeneihin.

Aivastelu, vuotava ja kutiseva nenä, punaiset ja vuotavat silmät sekä nenän tukkoisuus ovat kaikki allergisen nuhan oireita. Allergisen nuhan oireet aiheuttavat nenässä tulehdusreaktion. Usein allerginen nuha on kausiluonteista, jolloin oireet ajoittuvat esimerkiksi kevään siitepölyaikaan. Kuitenkin osalla oireet ovat ympärivuotisia, jolloin taas oireita laukaisevat mm. kotieläimet, pölypunkit tai ilman saasteet.

 

Lue lisää astmasta ja sen hoidosta osoitteessa http://www.parempaaelamaa.fi/astma.

Maailman Astmapäivää vietetään 7.5.2013 teemalla "On aika kontrolloida astmaa". Lue lisää Maailman Astmapäivästä osoitteessa http://www.ginasthma.org/About-WAD.

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle