Maailman Aids-päivä 1.12.2014: Tiedätkö miten hiv tarttuu?

HIV on lyhenne sanoista Human Immunodeficiency Virus eli ihmisen immuunikatovirus. HI-virus murtaa vähitellen tartunnan saaneen oman puolustuskyvyn ja hoitamattomana tauti etenee keskimäärin noin 8-10 vuoden aikana viimeiseen AIDS-vaiheeseen. AIDSon lyhenne sanoista Acquired Immunodeficiency Syndrome eli hankittu immuunipuutosoireyhtymä. 

Hiv voi tarttua suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Tartunnan mahdollisuus on olemassa, jos limakalvoille tai rikkoutuneelle iholle päätyy virusta sisältävää kehon nestettä eli verta, siemennestettä, miehen virtsaputken suulle erittyvää limaista nestettä eli “touhutippoja” tai emättimen eritettä. Kondomin oikeanlainen käyttö yhdynnässä suojaa tartunnalta.

Tartuntariskiin vaikuttavat monet tekijät. Muut samanaikaiset sukupuolitaudit kuten herpes, klamydia, tippuri ja kuppa voivat lisätä hiv:n tarttumisriskiä.  

Suurin osa seksitartunnoista tulee henkilöiltä, jotka eivät itse tiedä olevansa HI-viruksen kantajia. hiv-tartunnan saaneen henkilön säännöllinen lääkkeiden käyttö pienentää merkittävästi muiden riskiä saada häneltä hiv-tartunta.

Hiv voi siirtyä myös hiv-tartunnan saaneesta äidistä lapseen raskauden tai synnytyksen yhteydessä tai imetyksen aikana. 

Piikkihuumeiden käyttöön liittyvien tarvikkeiden (esim. neulojen, ruiskujen, klikkikuppien ja filttereiden) yhteiskäytössä on aina hiv-tartunnan riski.

Hiv voi tarttua myös elin- ja verensiirroissa ja verituotteiden kautta, mikäli elimiä ja verta ei testata oikein. Suomessa ei ole todettu verituotteiden välityksellä saatuja hiv-tartuntoja vuoden 1985 jälkeen, jolloin maassamme aloitettiin luovutetun veren testaus.

On hyvä myös muistaa, että Hiv ei tartu ehjän ihon läpi, joten esim. kätellessä tai halatessa ei ole minkäänlaista tartuntariskiä. Se ei tartu suudellessa, WC-istuimista tai saunan lauteilta. Hyttyset eivät levitä Hiv-tartuntoja.

Lue lisää hiv:stä, sen oireista, tartuntatavoista ja hoidosta osoitteessa  http://www.parempaaelamaa.fi/hiv-ja-aids

Maailman Aids-päivää vietetään 1.12.

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle