Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Lisää näyttöä sokerijuomien haitoista

Sokeroidut limut ja mehut voivat päivittäin nautittuna suurentaa riskiä sairastua sydäntauteihin. Liika sokeri, joka juomissa on yleensä sakkaroosia, voi myös suurentaa haitallisten rasvahappojen pitoisuuksia.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa hyödynnettiin 43 000 miehen terveystietoja. Miehet olivat 40-75-vuotiaita ja heidän ruokavaliotaan ja muita terveysseikkoja selvitettiin kahden vuoden välein yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Päivittäin noin kolme desilitraa sokerijuomia nauttivat sairastuivat sydäntauteihin noin viidenneksen todennäköisemmin kuin miehet, jotka eivät juoneet niitä lainkaan.

Suurjuomareiden veressä oli lisäksi niukemmin hyvää HDL-kolesterolia ja runsaammin haitallisia triglyseridejä ja tulehdustiloihin viittaavaa CRP-proteiinia. Keinotekoisesti makeutetut juomat eivät vaikuttaneet samoin.

Tutkijat huomioivat analyysissään tupakoinnin, ylipainon, alkoholinkäytön, fyysisen aktiivisuuden ja muita riskitekijöitä, jotka voisivat vaikuttaa tuloksiin, mutta ne eivät selittäneet sokerijuomiin liitettyjä riskejä. Sokerijuomien haitoista on saatu viitteitä myös aiemmin.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä.

 

Uutispalvelu Duodecim

(Circulation 2012)

http://circ.ahajournals.org/

Takaisin