Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Liikuntakuuri vähentää diabeetikoiden sydänriskejä

Ohjattu vuoden mittainen liikuntakuuri pitäisi kuulua kaikkien aikuistyypin diabeetikoiden hoitoon, yhdysvaltalaistutkijat suosittavat.

He perustavat suosituksensa uusiin italialaistuloksiin, joiden mukaan kahdesti viikossa ohjattuna tehty kuntosaliharjoittelu yhdessä ruokavaliomuutosten kanssa riittää merkittävästi pienentämään diabeetikoiden riskiä sairastua mm. sydän- ja verisuonitauteihin.

Myös pelkkä liikuntaneuvonta saa potilaat liikkumaan enemmän, muttei tehoa riskitekijöihin yhtä hyvin kuin ohjattu harjoittelu. Tutkimus ja yhdysvaltalaisten pääkirjoitus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 600 vähän liikkuvaa aikuistyypin diabeetikkoa, joilla oli todettu myös metabolinen oireyhtymä. Heistä puolet teki 75-minuuttisia ohjattuja kunto- ja voimaharjoituksia kahdesti viikossa vuoden ajan ja loput toimivat verrokkeina. Kaikki osallistujat saivat myös liikunta- ja dieettiopastusta ja jatkoivat lääkityksiään.

Ohjattuun liikuntaan osallistuneet alkoivat liikkua muita runsaammin ja verrokkeihin nähden heidän kuntonsa nousi, sokeri- ja insuliinitasapaino paranivat, verenpaine laski, HDL-kolesterolin pitoisuus suureni ja LDL-pitoisuus pieneni. Lisäksi he laihtuivat enemmän sekä painoindeksillä että vyötärön ympäryksellä mitattuna. Myös tulehdustiloihin viittaavien merkkiaineiden pitoisuudet pienenivät.

Nykyisissä hoitosuosituksissa liikuntaa suositellaan melkein kaikille aikuistyypin diabeetikoille. Italialaisten tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että pelkkää suosittelua ja neuvontaa tehokkaampaa olisi laittaa potilaat suoraan ammattilaisten ohjaamaan kunto- ja lihasharjoitteluun.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2010;170:1794-1803)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/170/20/1794

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin