Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Liikenteen päästöt lisäävät lasten astmaoireita

Yhdysvaltalaistutkijat ovat saaneet lisää todisteita liikenteen ilmansaasteiden ja lasten astmaoireiden yhteydestä. Tulos vahvistaa jo valmiiksi vaikuttavaa näyttöä ilmansaasteiden terveyshaitoista.

Tutkimustaan varten tutkijat keräsivät tiedot 5-17-vuotiaiden atlantalaislasten sairaalakäynneistä, jotka johtuivat astmaoireista tai hengityksen vinkunasta. Vuosina 1993-2004 heitä hoidettiin yhteensä yli 91 000 kertaa 41 eri sairaalassa.

Kun sairaalatiedot yhdistettiin tietoihin ilmansaasteista, astmaoireiden havaittiin lisääntyvän päivinä, jolloin ilmassa oli runsaasti otsonia, typpioksidia, häkää ja monia pienhiukkasia. Vahvin yhteys havaittiin päivänä, jolloin lapsi oli joutunut sairaalaan.

Otsonia mukaan lukematta saasteisiin liitetty astmavaikutus todettiin lähinnä vuoden lämpiminä kuukausina, mikä voi selittyä monellakin seikalla. Kylminä kuukausina lapset sairastavat hengitystieinfektioita, joista johtuvat astmaoireet luultavasti peittävät ilmansaasteiden vaikutukset. Lapset myös ulkoilevat enemmän kesäisin ja altistuvat silloin enemmän, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset julkaistiin American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2010;182:307-316)
http://ajrccm.atsjournals.org/cgi/content/abstract/182/3/307

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin