Lihavuus liitoksissa satunnaisiin migreeneihin

Satunnaisista migreeneistä kärsivät ovat selvästi useammin ylipainoisia kuin terveet samanikäiset, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Migreenien ja lihavuuden yhteys on toki tunnettu tätäkin ennen, mutta havainnot ovat koskeneet kroonista, usein oireilevaa migreeniä.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä, ja ne perustuvat lähes neljän tuhannen miehen ja naisen kyselytutkimukseen. Vastaajista runsaat tuhat oli lihavia ja kaksi sataa kärsi satunnaisista, alle 14 kertaa kuukaudessa toistuvista migreeneistä.

Tutkijoiden analyysi paljasti lihavien osallistujien potevan satunnaisia migreenejä 80 prosenttia todennäköisemmin kuin normaalipainoisten. Yhteys oli vahva etenkin alle 50-vuotiailla osallistujilla.

Tulokset eivät kerro altistaako lihavuus migreeneille vai lisääkö jonkin kolmas tekijä niiden kummankin riskiä. Yksi mahdollinen selitys voi löytyä myös migreenilääkkeistä, joista osa vaikuttaa painonkehitykseen. Jos lihavuus aiheuttaa migreenejä, laihduttaminen voisi helpottaa monien migreenikkojen oireita, tutkijat kirjoittavat.

Uutispalvelu Duodecim

(Neurology 2013;doi:10.1212/WNL.0b013e3182a824f7)

http://www.neurology.org/content/early/2013/09/11/WNL.0b013e3182a824f7.abstract

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle