Lapsen korvakipu hellittää viikossa, flunssa kahdessa

Flunssat ja muut hengitysteiden infektiot saattavat lapsilla kestää pitempään kuin lääkärit yleensä arvioivat. Tuoreen tutkimuksen tulokset voivat auttaa vanhempia ja lääkäreitä entistä paremmin arvioimaan miten pitkään lapset todennäköisesti oireilevat ja milloin oireet jatkuvat epätavallisen pitkään.

Nyt julkaistut arviot perustuvat lähes 50 tutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin. Tutkimuksissa oli selvitetty eri ikäisten lasten flunssien, korva- ja kurkkukipujen, yskän ja mm. ilmatiehyttulehdusten kestoja.

Tulokset osoittivat, että 90 %:lla lapsista korvakivut kestivät noin 7–8 päivää, kurkkukivut 2–7 päivää, ns. kuristustauti 2 päivää, ilmatiehyttulehdus 21 päivää, akuutti yskä 25 päivää, flunssa 15 päivää ja epätyypilliset hengitysteiden infektiot 16 päivää.

Havainnot viittaavat siihen, että lasten hengitystieinfektioiden oireet voivat kestää pitempään kuin on totuttu ajattelemaan. Esimerkiksi rinoviruksen aiheuttamien flunssien arvioidaan nykyisin kestävän lapsilla keskimäärin 7–12 päivää. Tarkempi tieto yleisten hengitystieinfektioiden kestoista voi parhaimmassa tapauksessa vähentää myös tarpeettomia antibioottihoitoja.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim

(BMJ 2013;347:f7027)

http://www.bmj.com/content/347/bmj.f7027

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle