Kun tupakansavulle altistuminen loppuu, sydänkohtausriski pienenee

Tuoreiden tutkimusten mukaan passiivisen tupakoinnin loppuminen vähentää sydänkohtausriskiä merkittävästi. Euroopassa ja Yhdysvalloissa kerätty aineisto näyttää, että sydänkohtaukset vähenevät jopa kolmanneksen, kun savulle altistuminen loppuu.

Passiivisen tupakoinnin loppumisella on selkeä yhteys sydänkohtausten vähenemiseen. Tämä käy ilmi Kalifornian yliopiston tutkija James Lightwoodin johtamasta tutkimuksesta. Tutkijaryhmä tarkasteli Euroopan ja Yhdysvaltain sydänkohtaustilastoja ja havaitsi, että hyvin pian sen jälkeen kun maassa astui voimaan tupakointikielto, sydänkohtaukset vähenivät. Vuoden kuluttua lain voimaanastumisesta sydänkohtauksia on 17% vähemmän ja kolmen vuoden jälkeen jopa 36% vähemmän kuin ennen lain voimaan astumista.

Suomessa ei ole saanut tupakoida julkisilla paikoilla vuoden 1976 jälkeen eikä ravintoloissa viimeiseen kahteen vuoteen. Laki on perusteltu kansanterveydellisillä syillä.

Britanniassa vastaava laki tuli voimaan vasta vuonna 2007. Vuonna 2008 sydänkohtaukset olivat vähentyneet noin 10 %, mikä oli enemmän kuin alunperin odotettiin.

British Heart Foundation toteaa organisaation Internet-sivulla, että tupakointikiellon hyödyt näkyvät jo pienellä aikavälillä sydänkohtaustilastoissa.

Sydänsairaus aiheuttaa 15 000 suomalaisen kuoleman vuosittain

15 000 suomalaista menehtyy vuosittain sydänperäiseen sairauteen, joista sepelvaltimotauti on yleisin. Tupakointi on yksi sepelvaltimotaudin aiheuttajista. Lightwoodin tutkimuksen perusteella tupakoinnin tai tupakansavulle altistumisen loppuminen voisi merkitä 2000-5000:lle suomalaiselle lisää elinvuosia.

Lapsia suojellaan tupakansavulta lailla

Lapsen ja nuoren altistuminen tupakansavulle kasvattaa vanhempana sepelvaltimotaudin riskiä. Suomessa on tänä syksynä keskusteltu lasta kuljettavan tupakointikiellosta. Kiellolla halutaan turvata lapsen oikeus terveyteen. Autossa istuva pikkulapsi ei voi päättää tupakansavulle altistumisestaan, vaan vastuu on aikuisen. Kanadassa ja Australiassa voimassa oleva kielto ei toistaiseksi ole levinnyt Eurooppaan.

Työssä ei ole pakko altistua tupakansavulle

Maailman sydänpäivä 27. syyskuuta pureutui tänä vuonna työhyvinvointiin teemalla Voi hyvin työssä. Työssä ei ole pakko altistua tupakansavulle, vaikka työkaverit tupakoisivatkin. Työnantajia on velvoitettu järjestämään työntekijöille paikka tupakointia varten. Työntekijän, joka ei tupakoi, on parempi viettää kahvitaukonsa savuttomassa tilassa.

LÄHTEET

Lasta kuljettavalle tupakointikielto
Keskisuomalainen
15.9.2009
http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/tupakointikielto-koskee-pian-my%C3%B6s-perheautoilua/483189

Sepelvaltimotauti
Lääkärikirja Duodecim
11.12.2008
Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri
http://www.terveyskirjasto.fi/

Smoking bans ’cut heart attacks’
BBC News
21.9.2009
http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/8267523.stm

Sydämenpysähdys ja äkkikuolema
Lääkärikirja Duodecim
15.4.2009
Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri
http://www.terveyskirjasto.fi/

Tupakointikielto yleisillä paikoilla säästää henkiä uskottua enemmän
Antti Voutilainen
22.9.2009
http://www.tohtori.fi/

BHF welcomes findings that show reduction in heart attacks
British Heart Foundation
22.9.2009
http://www.bhf.org.uk/default.aspx?page=10493

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle