Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Kotonaan tupakoivat altistavat lapsensa hengityssairauksille

Tupakalle kotonaan altistuvat lapset sairastuvat korvatulehduksiin muita herkemmin. Tupakkaperheiden lapset ovat myös useammin pois koulusta, mahdollisesti juuri sairastelun vuoksi, yhdysvaltalaistutkijat raportoivat.

Tutkijat selvittivät passiivisen kotialtistuksen vaikutuksia laajan kyselytutkimuksen avulla. Kyselyyn oli vastannut 400 lasta, joiden kodeissa yksi tai useampi aikuinen tupakoi, sekä 2 700 savuttomien kotien lasta. Lapset olivat 6-11-vuotiaita.´

Vertailussa kävi ilmi, että kotonaan tupakalle altistuvilla oli ollut vuoden sisällä yli kolme korvatulehdusta tai akuutti keuhkoputkitulehdus selvästi todennäköisemmin kuin altistukselta säästyvillä. Tämä havaittiin kodeissa, joissa ainakin kaksi aikuista tupakoi sisällä.

Lapset myös joutuivat olemaan pois koulusta todennäköisemmin kuin savuttomissa perheissä, mikä luultavasti johtui tupakka-altistukseen liittyvästä sairastelusta. Yhteyttä eivät selittäneet ainakaan muut sairaudet.

Passiivinen tupakointi on aiemmin yhdistetty mm. lasten astmaan, keuhkokuumeisiin, nuhaan, yskään ja keuhkotoiminnan heikentymiseen. Myös oppimisvaikeudet voivat lisääntyä tupakka-altistuksen takia.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Pediatrics-lehdessä.

 

Uutispalvelu Duodecim(Pediatrics 2011;128:650-656) http://pediatrics.aappublications.org/content/128/4/650.abstract

Takaisin