Kihti pysyy kurissa oikealla ruokavaliolla

Kihtiä potevien kannattaa olla tarkkoja syömisistään, sillä välttämällä tiettyjä ruokia voi myös ehkäistä kihtioireiden pahentumista. Oireita aiheuttavat puriinia sisältävät ruoat, jotka lisäävät virtsahapon erittymistä. Virtsahappo puolestaan kertyy kihdissä niveliin ja johtaa kipeisiin tulehduksiin.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan oireet pahentuvat hyvin pian puriinipitoisten ruokien nauttimisen jälkeen, ja pahimpia näyttäisivät olevan eläinperäiset puriinin lähteet kuten sisäelimet, kala, liha ja äyriäiset. Kala lisää oireita etenkin, kun se syödään nahkoineen, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Puriinia on lisäksi mm. pavuissa, herneissä ja sienissä.

Seurantatiedot osoittivat kihtioireiden iskevän sitä todennäköisemmin mitä enemmän puriiniruokia potilaat olivat syöneet oireilua edeltävinä kahtena päivänä. Osallistujien sukupuoli, ikä, lääkitykset tai alkoholinkäyttö eivät selittäneet yhteyttä.

Tutkimus julkaistiin Annals of Rheumatic Diseases -lehdessä. Tutkimuksessa runsasta kuuttasataa kihtipotilasta pyydettiin kirjaamaan kihtikohtauksensa ja niitä edeltävän ruokavalion vuoden ajalta.

Uutispalvelu Duodecim

(Annals of Rheumatic Diseases 2012;DOI:10.1136/annrheumdis-2011-201215)

http://ard.bmj.com/content/early/2012/05/20/annrheumdis-2011-201215.abstract

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle