Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Kasvispainotteinen ja vähärasvainen ruokavalio pienentää sepelvaltimotaudin vaaraa

Terveellinen, monipuolinen ja vähärasvainen ruokavalio auttaa sepelvaltimotaudin ehkäisemisessä riippumatta mahdollisesta ylipainoisuudesta, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes -lehdessä.

Osana tutkimusta 460 lievästi verenpaineongelmaista keskimäärin 45-vuotiasta yhdysvaltalaista satunnaistettiin noudattamaan kahdeksan kuukautta yhtä kolmesta ruokavaliosta. Yksi ryhmä söi tyypillistä yhdysvaltalaista ruokaa eli paljon rasvaa, tyydyttyneitä rasvoja ja kolesterolia ja vähänlaisesti kalsiumia ja muita mineraaleja. Toisessa ryhmässä ruokavalio oli sama, mutta siihen lisättiin runsaasti hedelmiä ja vihanneksia.

Edellä mainittuja ryhmiä verrattiin kolmanteen, jossa suosittiin hedelmiä, vihanneksia ja vähärasvaisia maitotuotteita ja vältettiin rasvoja ja etenkin tyydyttyneitä rasvoja sekä kolesterolia.

Tutkimuksen alkaessa osallistujien riski sairastua sepelvaltimotautiin seuraavan kymmenen vuoden aikana oli prosentin luokkaa ja riski pieneni kaikilla tutkimuksen aikana.

Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, vähärasvaista ruokavaliota noudattaneiden riskin havaittiin pienentyneen lähes viidenneksen enemmän verrattuna ensimmäiseen ryhmään, joka söi tavallista rasvaista ruokaa. Vähärasvainen ruokavalio oli myös hedelmiä ja vihanneksia painottanutta vertailuryhmää parempi.

Tutkijat huomauttavat, että tutkimuksessa ei tarkasteltu varsinaisia sepelvaltimotapauksia, vaan riskitekijöiden perusteella arvioitavan Framinghamin riskiyhtälön muutoksia. Yhtälö on todettu hyväksi sepelvaltimotaudin ennustajaksi. Vastaavanlaisen ruokavalion on todettu myös vähentävän oikeita sairastumisia, tutkijat kirjoittavat.

Uutispalvelu Duodecim

(Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes 2010;3:484-489)
http://circoutcomes.ahajournals.org/cgi/content/abstract/3/5/484

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin