Kala raskauden aikana vähentää keskosuuden vaaraa

Viikoittain kalaa raskauden aikana nauttivien vauvat saattavat syntyä muita harvemmin keskosina. Kalaa syövien lapset syntyvät myös hieman muita suurempina, tuore tutkimus osoittaa.

Kalan terveyshyödyt tunnetaan hyvin, mutta raskauden aikana kalansyönnin on pelätty olevan myös riski kaloihin kertyvien ympäristömyrkkyjen vuoksi.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat yli 150 000 äiti-lapsiparin terveystietoihin 19 maassa tehdyistä tutkimuksista, ja niiden perusteella ennenaikaiset synnytykset ovat noin 10 prosenttia harvinaisempia äideillä, jotka syövät kalaa 1–3 kertaa viikossa raskauden aikana. Tämä havaitaan verrattuna äiteihin, jotka syövät kalaa harvemmin kuin kerran viikossa. Myös kolmea kertaa runsaampi kalansyönti liittyi pienempään ennenaikaisuuden riskiin.

Kerran tai korkeintaan kolmesti viikossa kalaa syövien lapset olivat keskimäärin 8 grammaa ja yli kolme kertaa viikossa syövien keskimäärin 15 grammaa painavampia kuin kalaa harvoin syövien lapset. Ero ei ole kovin suuri, mutta se viittaa kuitenkin kalansyönnin suotuisaan vaikutukseen. Yhteydet olivat voimakkaampia äideillä, jotka olivat ylipainoisia tai tupakoivat.

Suomessa kalaa suositellaan raskausajan ruokavalioon, sillä se sisältää D-vitamiinia ja terveellisiä kalarasvoja. Kuitenkaan haukea ja muita sisävesien ja Itämeren petokaloja ei pidä syödä raskauden aikana, koska niihin kertyy helposti metyylielohopeaa ja muita haitallisia aineita. Turvallisia ja terveellisiä ovat esimerkiksi muikku, puna-ahven, seiti, siika ja kasvatettu kala kuten kirjolohi, nieriä ja taimen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(American Journal of Clinical Nutrition 2013;doi:10.3945/ ajcn.113.067421)

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/12/11/ajcn.113.067421.abstract

Takaisin