Kaksikielisyys lykkää dementiaa lähes viidellä vuodella

Kahta kieltä taitavat sairastuvat dementiaan melkein viisi vuotta myöhemmin kuin yksikieliset, kanadalais-intialainen tutkimus vahvistaa. Vaikutus havaitaan jopa lukutaidottomilla.

Tutkimuksen havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka kaksikielisyys on yhdistetty muistihyötyihin aiemminkin, tätä ennen ei ole tiedetty johtuuko ilmiö juuri kaksikielisyydestä vai esimerkiksi korkeasta koulutustasosta. Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Tulosten perusteella kaksikieliset sairastuvat yksikielisiin verrattuna keskimäärin 4,5 vuotta myöhemmin Alzheimerin tautiin, verisuoniperäiseen dementiaan sekä frontotemporaaliseen dementiaan, jotka ovat keskeisimmät dementian tyypit. Tulokset pysyivät ennallaan riippumatta osallistujien koulutustasosta, sukupuolesta, ammatista, lukutaidosta tai asuinpaikasta.

Vallitsevan teorian mukaan kaksikielisten aivot joutuvat paitsi vaihtamaan kahden kielen välillä myös aktiivisesti tukahduttamaan toisen kielen käyttöä. Tämä toimii eräänlaisena aivojumppana, tutkijat kirjoittavat. Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää päteekö sama myös ihmisiin, jotka opettelevat toisen kielen vasta aikuisena. Alustavien tulosten perusteella niin näyttää olevan.

Tutkimukseen osallistui 650 dementiadiagnoosin saanutta intialaista, joista 390 oli kaksikielisiä.

Uutispalvelu Duodecim

(Neurology 2013;doi:10.1212/01.wnl.0000436620.33155.a4)

http://www.neurology.org/content/early/2013/11/06/01.wnl.0000436620.33155.a4

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle