Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Kävelevän vanhuksen muisti säilyy pitempään

Kymmenisen kilometriä viikoittain kävelevien vanhusten aivot eivät kutistu yhtä paljon kuin muiden, yhdysvaltalaistutkijat ovat havainneet. Lisäksi heidän muistinsa ja muut tiedolliset mielentoiminnot pysyvät kunnossa pitempään.

Aivojen harmaan aineen tiedetään kutistuvan iän myötä. Tämä voi myös aiheuttaa muistiongelmia.

Tutkimuksen alussa tutkijat selvittivät kuinka paljon 299 keskimäärin 78-vuotiasta yhdysvaltalaista käveli viikoittain. Heidän aivonsa kuvattiin yhdeksän vuotta myöhemmin ja mielentoimintojen heikentymistä selvitettiin vielä neljä vuotta kuvausten jälkeen.

Tutkijat havaitsivat, että noin 9-10 kilometriä viikoittain kävelevien harmaan aineen tilavuus oli suurempi kuin vähemmän kävelevien. Lisäksi heillä todettiin selvästi vähemmän muistin ja muiden mielentoimintojen heikentymiä.

Liikunnan ja dementian yhteyksistä on saatu viitteitä aikaisemminkin, mutta kävelyn lisäksi myös moni muu seikka voi selittää nyt tehtyjä havaintoja. Tämän vuoksi tuloksia kannattaa tulkita varoen.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2010;doi:10.1212/WNL.0b013e3181f88359)
http://www.neurology.org/cgi/content/abstract/WNL.0b013e3181f88359v1

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin