Jalkapallo-ottelut eivät sittenkään lisää fanien sydänkohtauksia

Suosikkijoukkueen ottelut eivät taidakaan lisätä jalkapallofanien sydänkohtauksia, vaikka muutamat tutkimukset ovat niin vihjanneet.

Pari vuotta sitten saksalaistutkijat raportoivat sydänoireiden lisääntyneen vuoden 2006 maailmanmestaruuskisojen aikana. Saksan pelipäivinä hoitoon hakeutui tavallisiin päiviin verrattuna yli kolminkertainen määrä miehiä ja lähes kaksinkertaisesti naisia. Sydänsairaat olivat suurimmassa vaarassa.

Nyt julkaistut italialaistulokset kuitenkin viittaavat siihen, ettei sama päde ainakaan Italiassa.

Tutkijat selvittivät lisääntyivätkö sydänkohtauksen takia tehdyt sairaalakäynnit vuosien 2002 ja 2006 maailmanmestaruuskisojen ja vuoden 2004 Euroopan mestaruuskisojen, ja erityisesti Italian pelien aikana.

Sairaalarekistereistä kävi ilmi, että turnausten kuluessa yli 25 000 italialaista joutui sairaalaan sydänkohtauksen takia, mutta kohtaukset eivät olleet Italian pelipäivinä sen yleisempiä kuin muinakaan.

Lisäksi tutkijat analysoivat uudelleen kymmenen aikaisempaa jalkapallotutkimusta. Saksalaistutkimuksen lisäksi sydänoireet liittyivät jalkapallo-otteluihin vain kahdessa pienessä sveitsiläistutkimuksessa.

Tulostensa perusteella italialaiset uskovat jalkapallon katseluun liittyvien sydänriskien olevan todennäköisesti hyvin pieniä, jos niitä on lainkaan.

Tutkimuksen julkaisi International Journal of Epidemiology -lehti.

Lähteet

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2010;doi:10.1093/ije/dyq007)
http://ije.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/dyq007v1?papetoc

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle