Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Hyvän kolesterolin tehokkuus ehkä määrää tärkeämpää

HDL-kolesterolin eli ns. hyvän kolesterolin runsautta pidetään merkkinä pienestä sydäntautiriskistä, mutta yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan HDL:n määrän sijaan tärkeää saattaakin olla sen tehokkuus.

Heidän New England Journal of Medicine -lehdessä julkaisemansa tulokset viittaavat siihen, että ihmisen sydäntautiriskin voi ennustaa mittaamalla kuinka hyvin HDL-kolesteroli kuljettaa kolesterolia pois makrofagisoluista. Tämä todetaan riippumatta HDL-kolesterolin määrästä.

Tutkijoiden havainnot perustuvat lähes tuhannen yhdysvaltalaisaikuisen aineistoon. Osa heistä oli terveitä ja osalla oli röntgenkuvauksella varmistettu sepelvaltimotauti.

Potilaiden vertailu paljasti terveiden henkilöiden kaulavaltimoiden olevan paremmassa kunnossa, jos heidän HDL-kolesterolinsa puhdisti makrofageja tehokkaasti ja siten poisti kolesterolia valtimoista. HDL:n tehokkuus liittyi myös pienempään sepelvaltimotaudin riskiin.

Yhteydet heikkenivät mutta eivät hävinneet, kun analyysissä huomioitiin HDL-kolesterolin pitoisuus ja muita sydän- ja verisuonitaudin riskiin vaikuttavia seikkoja, mikä viittaa HDL:n tehokkuuden olevan itsenäinen verisuonten kunnon ja sydäntautiriskin ennustaja.

Jos yhdysvaltalaisten tulokset varmistetaan lisätutkimuksissa, HDL:n tehon mittaaminen saattaa tulevaisuudessa auttaa sydänsairausriskin määrittämisessä sekä mahdollisesti uusien lääkkeiden kehittämisessä. Tähän mennessä kehitetyt, HDL:n määrää suurentavat lääkkeet ovat osoittautuneet hyödyttömiksi ja joissain tapauksissa jopa haitallisiksi.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2011;364;127-135
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1001689

Copyright Duodecim 2011. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin