Hyvä käsihygenia suojaa syksyn tartuntataudeilta

Hyvä käsihygienia on helppo ja halpa tapa välttää vatsatauti- ja influenssatartunnat. Muutamalla perusniksillä voi minimoida sekä oman että läheistensä sairastumisriskin.

Alkava syksy tuo tullessaan erilaisia tautiaaltoja. Sekä kotona että työssä tai koulussa kannattaa noudattaa hyvää käsihygieniaa, sillä monet taudit tarttuvat käsikontaktien kautta.

Käsihygienia tavaksi

Vaivaton tapa välttää tartunnat on pestä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla. Kädet pestään aina niistämisen ja wc-käynnin jälkeen sekä kotiin tullessa. Kynsien ja sormusten aluset pestään huolella, ja kädet kuivataan kertakäyttöpyyhkeeseen. Vesihana suljetaan joko kyynärpäällä tai paperipyyhkeellä. Puhtaisiin käsiin hierotaan alkoholipitoista, desinfioivaa käsihuuhdetta. Huuhteita saa marketeista ja apteekeista erikokoisissa pumppupulloissa sekä käsilaukkuun tai salkkuun mahtuvissa pikkupulloissa.

Kätelläkö asiakasta?

Syksyiset taudit tarttuvat helposti työ- tai opiskelupaikoissa, sillä niissä liikkuu päivittäin paljon ihmisiä, jotka koskettelevat samoja ovenkahvoja, näppäimistöjä ja vesihanoja. Kouluissa ja päiväkodeissa lapset leikkivät usein niin tiiviisti yhdessä, että taudit tarttuvat helposti, vaikka henkilökunta panostaakin oikean käsihygienian ja yskimistapojen opettamiseen.

Työpaikoilla ja kouluissa tartuntariskit kasvavat silloin, kun töihin tullaan sairaana tai puolikuntoisena. Sairastunut voi tartuttaa muita silloinkin, kun hänen omien vatsatauti- tai flunssaoireidensa loppumisesta on kulunut muutamia päiviä. Töihin tai kouluun ei mennä kuumeisena tai sairaana, koska silloin pitkittää omaa toipumistaan ja altistaa muita tartunnoille. Kun palaa töihin, kannattaa välttää kättelyn kaltaista lähikontaktia viikon ajan. Kollegoille kannattaa kertoa olleensa sairaana, he arvostavat huomaavaisuuttasi.

Käsihuuhde työpöydälle ja koulureppuun

Työpaikoilla ja kouluissa on yleistynyt desinfioivien käsihuuhteiden käyttö. Sairaaloissa käsidesejä on luonnollisesti käytetty jo vuosia, ja nyt huuhteita käytetään muun muassa koulujen opettajainhuoneissa. Jos omalla työpaikalla ei ole yhteistä käsidesiautomaattia, kannattaa varata työpöydälle oma pumppupullo.

Lapsellekin voi sujauttaa koulureppuun oman käsihuuhteen ja ohjeistaa häntä käyttämään sitä aina wc-käynnin jälkeen sekä ennen ruokailua. Lasta voi muistuttaa, että erityisen tärkeää on desinfioida kädet niistämisen ja yskimisen jälkeen sekä silloin, kun palaa koulusta kotiin. Lapsi hieroo helposti silmiään ja nenäänsä pesemättömillä käsillä. Syksyn tullen onkin paikallaan muistuttaa häntä, että flunssatartunnan voi saada suun, nenän ja silmien kautta.

Kenties työpaikalla tai koulussa voisi ehdottaa käsihuuhdeautomaatin hankkimista? Hankintakustannukset ovat taatusti pienemmät kuin sairaspoissaolojen aiheuttamat kulut.

Sairaana kotona

Sairastunut jää reilusti kotiin lepäämään. Sairauden aikana ei ole hyvä käydä kylässä eikä kutsua kotiin vieraita. Varminta on odottaa viikko sairauden päättymisen jälkeen ennen vierailuja. Kodin ruuanlaittotehtävät eivät sairastuneelle sovellu, etteivät perheenjäsenet altistuisi taudille.

Vatsatautia tai flunssaa potevan on parasta käyttää omaa käsipyyhettä tai kertakäyttöisiä paperipyyhkeitä. Mikäli asunnossa on useampi WC, sairastunut varaa yhden kokonaan omaan käyttöönsä.

Sairastunut välttää katkaisijoiden, ovenkahvojen, hanojen ja muiden pintojen koskettamista, eikä anna muiden koskettaa käyttämiään astioita tai liinavaatteita. Kodin siivousta tehostetaan ja pintoja pyyhitään desinfioivilla pesuaineilla kosketustartuntojen minimoimiseksi.

Flunssapotilaalla kuluu tunnetusti paljon nenäliinoja. Hyvää hygieniaa noudattava niistää ja yskii kertakäyttöliinoihin, jotka laitetaan roskiin heti käytön jälkeen. Jos aivastus tai yskä yllättää eikä nenäliinaa ole saatavilla, on parasta yskiä hihaan kyynärtaipeeseen – ei käsiin tai kämmenselkään.

Hyvä ilmanvaihto on tärkeää silloin, kun kotona sairastetaan. Kylpyhuoneen ja keittiön ilmanvaihto yhdessä käsihygienian kanssa minimoivat perheenjäsenten sairastumisen.

Bakteerikammoiseksi ei tarvitse syksyn korvilla ruveta. Käsien pesu, edulliset käsihuuhteet ja riittävän pitkät sairaslomat auttavat pysymään pystyssä syksyn flunssa-aalloissa.

LÄHTEET
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ohjepankki
Käsienpesuohje: http://ohjepankki.vsshp.fi/fi/3846/9964/

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Influenssa A(H1N1)v -infektion kotihoito-ohjeet ja hoitoon hakeutuminen
http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet/infektiotaudit/influenssa_a_h1n1v-virus/kotihoitoohjeet/

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle